Mun ruokavalio

1/28/2016

Mun arkiruoka on yleensä hyvinkin simppeliä. Paljon erilaisia kasviksia vaihtelevasti, lihaa proteiinin lähteeksi ja hyvä rasvoja siihen kylkeen. Kasvikset valmistan usein wokkaamalla tai keittämällä. Uunijuureksiakin tulee tehtyä, jos on vähän enemmän aikaa. Mun mielestä ruoan pitää olla värikästä, pelkkää parsakaalia en suostus puputtamaan en sitten millään. Vaikka se hurjan terveellistä onkin, niin kaipaan lautaselleni myös muita kasviksia. Parsakaali on kyllä lähes poikkeuksetta mukana wokeissani. Tummanvihreät lehtikasvit: pinaatti ja lehtikaali löytävät tiensä lautaselleni myös hyvin usein. Näiden kylkeen paprikaa, sipulia, papuja, porkkanaa, tuoreita kasviksia, tomaattia, kurkkua. Vihanneksista saa vaan niin monenlaisia kombinaatioita. Sit vielä erilaisia mausteita nii kyl vaan saa hyvää ruokaa ja helposti!
tammikuu_33 tammikuu_37
Kana ei todellakaan oo ainut liha mitä syön, rakastan kalaruokia, eteenkin lohta. Naudanjauheliha on myös aika yleinen ruoka. Nyt työssäkäyvänä oon myös koittanut satsata luomulihaan ja on muuten ihan älyttömän paljon paremman makuista! Vielä kun sais oikeasti laadukasta lihaa ja ois varaa laittaa ihan kunnon pihvejä niin ai ai kroppa kiittäs. Porsaanlihasta en jostain syystä tykkää oikein paitsi grillattuna. Kesällä on possuherkut kyllä aivan ihania ja sitten tietty se joulukinkku, ah. Jossain vaiheessa käytin proteiininlähteenä myös jonkunverran soijaa, mutta tarkemmin siihen tutustuttuani oon tajunnut sen olevan todella pitkälle prosessoitua ja teollista. Siispä koitan satsata puhtauteen ja näin myös laadukkaaseen lihaan.

Hiilareista puhutaan paljon. Niiden tarpeesta puhutaan paljon. Itse tykkään ottaa hiilihydraatit joko riisistä tai bataatista. Musta tuntuu, et ne vaan sopii mun kropalle parhaiten. Gluteenitonta pastaa tulee käytettyä myös jonkunverran. Näitä lisään aina reenin jälkeiselle aterialle. Bataattikin on semmonen, että sitä voi laittaaa niin monella tapaa: keittää, paistaa, uunissa, muusata. Jossain vaiheessa bataatti rupee vaan tulemaan korvista ulos jos sitä paljon laittaa. Sillon vaihteluna yleensä mulla riisi. Muutoin hiilarit tulee kasviksista ja marjoista. Hiilihydraattien tarve ja sieto on jokaselle niin henkilökohtanen, et suosittelen kokeilemaan mikä on just sulle hyvä.
tammikuu_42 tammikuu_40
Ja sit niihin pelättyihin rasvoihin. Tästä oonkin puhunut paljon. EN käytä mitään rasvattomia tuotteita, sillä ne on usein pitkälle prosessoituja ja teollista kamaa. Elimistö tarvitsee rasvoja niin moniin erilaisiin reaktioihin ja rakennusaineeksi, että niitä tulee saada ja runsaasti. Itse käytän rasvan lähteenä voita, oliiviöljyä, kookosöljyä, MCT-öljyä (huikee!!), avocadoa ja pähkinöitä. Luonnollisia rasvanlähteitä, ei keinotekoisia ja prosessoituja tuotteita. Kun syö laadukasta ja puhdasta ruokaa, niin elimistö ja aivot kiittää varmasti.

Siispä action step: lopeta keinotekoisten tuotteiden syöminen ja panosta ruoan puhtauteen. Jätä sokerittomat, rasvattomat ja lisäaineilla täyteen pumpatut tuotteet pois. Vietä aikaasi enemmän vihannes & lihatiskillä! Satsaa rasvoihin ja lisää niitä jokaiselle aterialle.

Usko pois, tää kannattaa!

6 kommenttia

  1. Anonyymi1/28/2016

    Moikka! Hei haluun heti ekaksi sanoa, että oot ihan hurjan inspiroiva ja ihanan oloinen tyyppi! Enimmäkseen seuraan sua instassa, mutta vähän aika sitten rupesin enemmän lueskelemaan sun blogiasikin :) Haluaisin hei kysästä tosta ruuan valmistamisesta tai siitä, valmisteletko niitä paljon etukäteen? Oon tässä pikkuhiljaa innostunut yhä enemmän salijutuista ja salin puolella alkaa kulkemaan jo aika hyvin, mutta vielä vähän tarvisin hienosäätöä ruokajutuissa. PTn puolesta oon saamassa tietoa ruokamääristä jne, mutta oon miettinyt juuri sitä alkaisinko tekemään ruokia etukäteen ja näin saisin vaan lämmittää ne aina eikä ruoan tekemiseen menisi joka päivä niin paljoa aikaa. Mulla on luonnostaan todella nopea aineenvaihdunta ja oon huomannut, että tarvitsen ruokaa heti reenin jälkeen ja usein ruuan tekemiseen menee turhan kauan. Mua itseä mietityttää, häviääkö ruuasta liikaa ravintoaineita ja vitamiineja, jos teen ne etukäteen ja lämmitän ennen syöntiä? Joskus tällasesta oon kuullut, mutta mikä on sun mielipide, onko ihan huuhaata? :D Olisi kiva kuulla miten itse teet, valmistatko ruokia etukäteen ja onko se sulla toiminut hyvin? Voi olla, että tästä oot joskus kirjoittanutkin, mutta ajattelin kuitenkin kysästä! :) Ihanaa alkanutta vuotta sulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Eteenkin opiskeluaikoina tuli laitettua ruokaa paljon etukäteen, kun olin menossa aina ihan aamusta iltaan. Osa ruoista pakkaseen ja muutamat sitten jääkaappiin. Helpottaa huomattavasti arkea. Toki aina tuoreeltaan paras, sillä mikrottaminenkaan ei ole ihan älyttömän terveellistä. Kiireisen arjen keskellä MEAL preap on kuitenkin mun mielestä aika hyvä vaihtoehto :) Joten vastauksena kysymykseen: Meal prep on toiminut ja hyvä vaihtoehto kiireiseen arkeen, mut jos vaan on aikaa laittaa ruokaa niin kannattaa satsata vasta valmistettuun :)

      Poista
  2. Ihana toi viimonen kuva, voisin tollasen aterian hotkasta milloin vain :D Ja oon samaa mieltä, mieluummin kunnon voita kuin jotain hurjasti prosessoitua tököttiä... Mutta tärkein tietysti kohtuus kaikessa. Lihan(kin) ekologisuudesta puhutaan paljon, oon sitä mieltä että ei haittaa jos sitä joskus syö. Ja jos se vähäkin on laadukasta. Itse usein syön varsinaista lihaa kerran viikossa, kanaa sama ja loput kala- tai kasvisruokia. Ateriajyvät ja härkäpavut on minusta hyviä, noita jyviä voi käyttää hyvin riisin sijasta :D

    Sun ruokailut kuulostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin nimenomaan :) Kohtuus tottakai tärkeä, mutta ihmiset pelkää rasvoja ihan liikaa! Lihassa kannattaa tosiaan panostaa laatuun, eron maistaa ja tuntee kyllä kropassa, mun näkemys on ainakin, että se on parasta proteiininlähdettä :)

      Poista
  3. Oon ihmetelly miksi niin moni hehkuttaa bataattia ja eivät syö perunaa. Kotimaiset luomuperunat ovat tosi hyvää vaihtelua bataatille! Ei tarvitse ostaa toiselta puolelta maapalloa kuljetettua ruokaa.ja ravintoarvotkin ovat lähes samanlaiset (joitakin vitamiineja lukuun ottamana ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on omasta mielestäni hiukan vatsaystävällisempi ja jostain syystä en edes pidä perunan mausta. Pitkän suolistosairaustaustan takia peruna aiheuttaa vatsanväänteitä! :)

      Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥