Liikuntabiologian opiskelu

10/26/2016

Ajattelin, että vois olla aika avata pikkusen enemmän mun opintoja. Aloitin nyt syksyllä liikuntabiologian opinnot Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteellisessä. Tää ala on ollu mulle semmonen, jonka kuvaus on kolahtanut aika napakasti jo silloin, kun eka kertaa oon sen löytänyt. Ja nyt, kun pari kuukautta on opintoja takana oon entistä varmempi siitä, että oon just oikealla alalla. Nyt tuleva kuukausi tulee olemaan ihan älyttömän rankka, kun pitäisi viiden viikon sisään paukutella aikalailla parikymmentä opintopistettä. Lisäksi treeneissä on aika kova volyymi tällä hetkellä, joten aika on tosi kortilla. 

Mitä liikuntabiologia oikeen on?

Ensimmäisenä ollaan lähdetty tutustumaan perusteellisesti liikuntabiologiaan tuki- ja liikuntaelimistön ja fysiologian tuntemuksen kautta. Lähdetään siis ihan solutasolta liikenteeseen ja tutustutaan elimistössä tapahtuviin reaktioihin. Painopisteenä tietenkin nimensä mukaisesti näissäkin liikunta, esimerkiksi tällä hetkellä luen tenttiin kirjaa nimeltä: "Physiology of sport & excercise". Syksyn opintoihin on kuulunut myös soveltavan & erityisliikunnan kurssi, kasvatus- ja käyttäytymistieteellisen näkökulman kurssi, sekä nyt alkava hermolihasjärjestelmän kinesiologia kurssi. Teoriaopintojen lisäksi koko ensimmäisen vuoden ajan meillä on menossa liikuntakurssi, jossa käydään monipuolisesti eri lajeja läpi. Tähän mennessä on ollut palloilua, kehonhuoltoa, yleisurheilua, uintia ja pian alkaa myös kuntosalitunnit. 

Mitä meistä sitten aikanaan tulee? Alussa opiskellaan liikuntabiologiassa samoja asioita, mutta kandivaiheessa alkaa sitten erikoistuminen omaan pääaineeseen. Pääaineita on kolme: liikuntafysiologia, biomekaniikka, sekä valmennus- ja testausoppi. Näistä liikuntafysiologiassa tutkitaan solutason mekanismeja liikunnan aikana, valmennus- ja testausopissa keskitytään liikunnan vaikutukseen elimistön toiminnassa ja sovelletaan tietämystä harjoitteluun ja valmennukseen. Biomekaniikassa tutkitaan esimerkiksi hermostollista säätelyä ja voimantuottoa fysiikan ja matematiikan keinoin. Tällä hetkellä oma mielenkiinto kallistuu tuonne valmennuksen puolelle, mutta muutkin pääaineet on tosi mielenkiintoisia. Näistä pääaineiden perusteista pystyy myös lukemaan sivuainekokonaisuuden, mikä kuulostaa tällä hetkellä ainakin hyvältä ajatukselta.

liikuntabiologia2
Mun unelmaduuni ois ehdottomasti fysiikkavalmentajana ja mielellään joukkuelajeissa. Oon ite joukkueurheilijana kokenut, että fysiikkavalmennus on ollut puutteellista, eikä riittävän soveltavaa ja yksilöityä. Eri paikkojen pelaajat, eri vahvuuksilla ja heikkouksilla noudattavat samoja fysiikka ohjelmia, mikä ei voi optimaalisesti viedä hommaa eteenpäin. Itse haluaisin tuoda joukkueurheiluun yksilöidympää fysiikkavalmennusta, jossa huomioitaisiin yksilöiden lähtötasot, vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi oon kokenut, että fysiikkavalmennus omalla kohdalla joukkueessa ei oo ollut tarpeeksi monipuolista ja eri kausiin soveltuvaa. Toisaalta nyt, kun lajina on crossfit, on ruennut kiinnostamaan valmentaminen myös sen parissa.

Jokatapauksessa oon tykännyt opinnoista ihan älyttömästi. Meidän ryhmä on täynnä huippuja tyyppejä ja oon 100% oikeassa paikassa. Tentteihin lukeminen ei oo pakkopullaa vaan asia on ihan älyttömän mielenkiintosta. Nyt kun miettii sitä tehtyä työtä tän ison unelman toteutumiseksi pääsykokeisiin valmistautuessa, niin ai että, kyllä jokainen hikipisara oli sen arvonen. 

Heräskö ajatuksia alasta? Onko siellä joku aloittanut opinnot, kuinka on syksy menny? :)

11 kommenttia

 1. Voi kun olisin nähnyt tämän joskus muutama vuosi sitten, kun mietin, että mitähän ihmettä tämä ala oikein on, kun mistään ei tahtonut löytyä järjellistä tietoa! Jyväskylässä abipäivillä liikuntabiologia mainittiin ohimennen olevan, mutta kun olisin myöhemmin kysellyt lisää, niin ketään alan opettajaa tai opiskelijaa ei ollut enää paikalla missään. Niinpä luovuin koko hommasta, kun en saanut siitä riittävästi tietoa. Ja sinänsä en tiedä, olisinko kuitenkaan tahtonut sinne. Nyt opiskelen fysioterapiaa Oamkissa ja olen siitä todella iloinen ja tyytyväinen valintaani. Ihmisten anatomian ja fysiologian oppiminen on hyvin opettavaista ja avartavaa, ihmisten kanssa työn tekeminen haastavaa, mutta antoisaa ja on ihanaa oppia uusia asioita ja huomata, että on täysin oikealla alalla!

  Tsemppiä ahkerointiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on kyllä tosi kehnosti tietoa! :| Onneksi itse löysin alan, kolahti ensi näkemältä. Mahtavaa, että oot löytänyt kanssa alan, jolla viihdyt. Sinne myös tsemppiä!

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta! Mä olen kanssa paljon tässä viime aikoina miettinyt, että miksi en silloin 10 vuotta (!!!) sitten tiennyt mistään tällaisista ja hain vaan joka toisen tapaan OKL:ään. Ei tässä opettajan työssäkään mitään vikaa ole, mutta nyt kun miettii, joku toinen ala olisi voinut olla parempi.. :D

  Paljon tsemppiä opiskeluihin ja nauti opiskelijaelämästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei oo liian myöhäistä ;) On meilläkin monen ikäistä porukkaa ja eri tausta kaikilla! :) Kiitos paljon, mukavaa syksyä sinnekin :)

   Poista
 3. Susta huokuu se, että oot juuri oikeessa paikassa :) Muutenkin sun opiskelut kuulostavat älyttömän mielenkiintoisilta, way to go girl!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyl niin 100% mun juttu ja homma on supermielenkiintoista!!:)

   Poista
 4. Kuulostaa ihan super mielenkiintoiselta!!
  Voisitko tehä postausta kuinka valmistautua pääsekokeisiin tai että kuinka sie valmistauduit ja paljonko noin niin suurinpiirtein luit päivässä ja miten suunnittelit lukuaikataulun ja milloin alotit lukemaan? Ja jos on jotain vinkkejä kuin opiskella tie Jyväskylään niin voisitko myös sellasia vinkkejä jakaa?
  Oon nimittäin itse kerran (viime keväänä) käynyt Jyväskylän pääsykokeissa ja niiden jälkeen jäi kyllä fiilis että haen uudestaan ensi keväänä!! Mulla on vaan ongelma saada aloitettua uudestaan se luku urakka, kun tuntuu etten vieläkään ole löytänyt sitä just mulle sopivaa oppimistekniikkaa.
  Liikunta ala, urheilu ja valmentaminen kiinnostaa isosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonkin tehnyt kirjallisesta vaiheesta postauksen, löydät sen tuolta hakukentästä hakemalla "pääsykokeet". Toisesta vaiheesta teen vielä postausta! Lukeminen on kyllä tosi rankkaa ja se neljän viikon rutistus on tosi hurja. Ite kirjoittelin paljon muistiinpanoja ja opiskelin myös kaverin kanssa, ne autto. Tsemppiä hakuun!

   Poista
 5. Anonyymi10/31/2016

  Ihana kuulla, että oot löytänyt oman juttusi ja oikean alan itsellesi! =)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi12/14/2018

  Moi!

  Hyvä kirjoitus! Oon itsekin miettinyt hakemista liikuntatieteelliseen. Miltä opiskelu on tuntunut, näin 2 vuotta myöhemmin? Mitkä työllistymis mahdollisuudet liikuntabiologian opiskelu antaa/onko työharjoitteluja, löytyykö töitä? Oon netistä koittanu hiukan etsiskellä näitä, mutta tuonne pääsee niin harva sisään, ettei kovin paljon kokemuksia edes löydä :D

  Hyvää jatkoa ja kiitos jos viitsit vastata!

  VastaaPoista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥