Olen nyt puolisen vuotta suosinut ruokavaliossani kasvispainotteista linjaa. Saatan satunnaisesti syödä yhä lihaa, enkä ole asioiden
suhteen absoluuttinen, mutta pyrin valitsemaan kasvisruoan liharuoan sijaan
aina kun mahdollista. Miksi? Tämä on yksinkertaisesti seurausta siitä, etten
keksinyt enää syitä: Miksi ei? Perheessämme ensimmäinen kasvissyöjä oli
siskoni, joka jätti lihan pois jo useampi vuosi sitten. Kolmisen vuotta sitten
hurahti tähän sitten mamma. Pitkään perustelin lihansyöntiä omalla kohdalla sillä,
ettei palkokasvit oikein meinaa sopia vatsalleni, mutta jatkuvasti kasvavan
kasvisruokavalikoiman myötä tuntui, ettei syitä olla kokeilematta enää ollut.
Kyllähän kasvissyönti on ekologisesti ja eettisesti vain parempi vaihtoehto,
eikä siitä pääse mihinkään. Jos kiinnostaa voin kirjoitella ruokavaliostani ja
siitä mitä todella syön myös enemmän.
Kerroin isälleni kasvisyönnistäni ja samantien pamahti puhelimessa kysymys:
"No mites sä olet nyt sit oikeen jaksanut?". Kasvisruoka ei ole toki
niin energiatiheää, kun liharuoat yleensä, mutta urheilijana pitää pitää huolta
riittävästä energiansaannista oli kasvissyöjä tai ei. Harjoituksia kertyy 8-10
viikossa ja siihen päälle vielä pelit. Syödä saa siis lähes työkseen ja tästä
syystä täytyy pitää huolta, että energiaravintoaineita sekä hiven- ja
kivennäisaineita saa tarpeeksi. Kasvissyöjänä joudun (lue: saan) syömään määrällisesti
enemmän, mutta koska tykkään syömisestä tämä on vaan ja ainoastaan positiivinen
asia. Toki alkuvaiheessa joutui muuttamaan esimerkiksi annoskokoja suuremmiksi ja keskittymään erityisesti hyvien rasvanlähteiden saantiin. Yleinen harhaluulo on että kasvisruoalla ei voi saada riittävästi
proteiinia. Tottakai tämä asia täytyy ottaa huomioon, mutta proteiinia on myös
kasviperäisissä tuotteissa kuten: täysjyväviljoissa, palkokasveissa,
siemenissä, kananmunissa, maitoproteiinissa.
Maitotuotteita
en käytä juuri ollenkaan muutoin kun heran muodossa. Aamupuurossa käytän välillä raejuustoa. Miksi sitten käytän heraa, jos kerta suosin kasvipohjaisia vaihtoehtoja?
Vastaus löytyy oikeastaan suoraan Lihastohtorin tekstistä: Ravintolisät lihaskasvussa.
Tavoitteenani ei ole välttämättä kasvattaa lihasta, mutta ylläpitää
voimatasoja, palautua ja säilyttää lihasmassaa. Heraproteiinin edut on
todistettu useissa tutkimuksissa, eikä esimerkiksi soijaproteiinilla ole
samalaisia vaikutuksia esimerkiksi proteiinisynteesiin kiihtymiseen. Heraproteiini
on lisäksi todella helppo tapa saada riittävästi proteiinia kokonaisuudessaan
sekä saada riittävän nopeasti proteiinia harjoituksen jälkeen. En vaan keksi
tähänkään syitä: miksi ei? Koen, että siitä on enemmän hyötyjä, kuin haittoja. Se on lisäksi todella hyvä keino lisätä päivittäistä kokonaisproteiinin määrää, kun yliopistolla joissain kasvisruoissa on ainoastaan surulliset 1-2 g proteiinia sataa grammaa kohden. Herasta
voisin kirjoitella enemmänkin, sikäli mikäli kiinnostusta löytyy.
Sana
proteiini pitää sisällään paljon enemmän, kuin ajatellaan. Ei välttämättä ole
tärkeää saada vaan riittävästi proteiinia vaan nimenomaan elimistölle tärkeitä:
välttämättömiä aminohappoja (EAA = essential amino acids). Kaikkien
aminohappojen saanti pelkillä kasvikunnan tuotteilla voi olla haastavaa. Kasvissyöjän
tulisikin saada proteiinia erilaisista lähteistä monipuolisesti. Lihan
aminohappokoostumus on erinomainen, mutta vastaavaan valikoimaan päästään myös
maitotuotteilla ja kananmunilla. Mitenkäs vegaanit? Tämä on jo hiukan haastavampaa,
mutta ei mahdotonta. Eteenkin lihaskasvuun tähtäävän vegaanin tai urheilevan
vegaanin on syytä rikastaa ruokavaliotaan haaraketjuisilla aminohapoilla (BCAA
= brand chain amino acids) ja leusiinilla. Tällaisella rikastetulla
ruokavaliolla on todettu olevan positiiviset vaikutukset lihaskasvua ajatellen. Toinen suosittu, tutkittu ja hyväksi todettu lisäravinne, jota
kasvissyöjä voisi tarvita on kreatiini. Tutkimuksissa on osoitettu, että
lihaton ruokavalio pienentää kreatiinipoolia elimistössä aiheuttaen erityisesti
nopeissa, maksimaalisissa ja lyhytkestoisissa suorituksessa suorituskyvyn
laskua. Kreatiinilisällä voidaan ylläpitää kreatiinivarastoja
Tiivistettynä
siis: kasvissyöjänä voi saada riittävästi proteiinia, kasvissyöjänä voi saada
myös riittävästi tarpeellisia aminohappoja, mutta joissain tapauksissa
ruokavaliota olisi hyvä rikastaa muutamilla lisäravinteilla, jotta päästäisiin
parhaimpiin mahdollisiin tuloksiin.
Mä en aio tuputtaa kasvisruokavaliota kenellekkään, mut suosittelen sitä kyllä jokaiselle. Useamman ihmisen lihansyönnin vähentäminen olisikin paljon parempi ratkaisu kun yhden kääntyminen kasvissyöjäksi. Jos voi valita vaikkapa muutaman aterian viikossa kasvispainotteisesti, niin sekin tekee jo hyvää. En oo ite ainakaan menettänyt painoa, lihasmassaa tai mitään muutakaan. Muutoksia ei ole tapahtunut maagisesti toiseenkaan suuntaan. En ole uudelleensyntynyt. Iho kylläkin voi paremmin ja on tasaisempi. Allergista ihottumaa on hiukan vähemmän ja suolisto voi paremmin.
Mä en aio tuputtaa kasvisruokavaliota kenellekkään, mut suosittelen sitä kyllä jokaiselle. Useamman ihmisen lihansyönnin vähentäminen olisikin paljon parempi ratkaisu kun yhden kääntyminen kasvissyöjäksi. Jos voi valita vaikkapa muutaman aterian viikossa kasvispainotteisesti, niin sekin tekee jo hyvää. En oo ite ainakaan menettänyt painoa, lihasmassaa tai mitään muutakaan. Muutoksia ei ole tapahtunut maagisesti toiseenkaan suuntaan. En ole uudelleensyntynyt. Iho kylläkin voi paremmin ja on tasaisempi. Allergista ihottumaa on hiukan vähemmän ja suolisto voi paremmin.
Blancquaert, L., A.
Baguet, T. Bex, A. Volkaert, I. Everaert, J. Delanghe, M. Petrovic, ym. 2018.
Changing to a vegetarian diet reduces the body creatine pool in omnivorous
women, but appears not to affect carnitine and carnosine homeostasis: A
randomised trial. England: 119. doi:10.1017/S000711451800017X [doi].
Norton, L. E., G. J. Wilson, D. K. Layman, C. J. Moulton
& P. J. Garlick. 2012. Leucine content of dietary proteins is a determinant
of postprandial skeletal muscle protein synthesis in adult rats. England: 9.
doi:10.1186/1743-7075-9-67 [doi].
Phillips, S. M., J. E. Tang & D. R. Moore. 2009. The
role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and
muscle protein accretion in young and elderly persons. United States: 28. doi:28/4/343
[pii].
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com
Kiitos kommentistasi! ♥