PALEO KICKSTART: VAPAASYÖNTIPÄIVÄ

11/16/2015

En ole aikaisemmin huomannut minkään ruoan, tuotteen tekevän mulle näin huonoa oloa. 14 päivän puhtaan syömisen jälkeen PALEO Kick-startissa koitti vapaasyönti päivä (jos, et ole perillä mistä koko hommassa on kyse, käy tsekkaa tämä ja tämä postaus). Tuo päivä toi tullessaan viljat, maitotuotteet, vähän herkuttelua ja sen myötä hyvin uudenlaisen kokemuksen olossa. Kahden viikon ajan olo oli parantunut kokoajan, tunsin olevani energisempi päivä päivältä. Kaipasin kuitenkin hiilareita, sillä tuntui, että palautuminen ei ole sata prosenttista ja se vaivasi välillä untani. Kun kasviksia ja proteiinia oli joka aterialla jaksaminen oli aamusta iltaan tosi hyvä ja kaiken kaikkiaan puhtaasta ruoasta tuli äärettömän hyvä olo. Huomasin muutoksen myös ihossa, joka ei enää kuivunut niin paljoa. 
PB150005
Näiden puhtaiden päivien jälkeen koitti vapaasyöntipäivä. Ovelasti olinkin valinnut vapaasyönti päiväksi mummolareissun, jotta ei tule ostettua kotiin aineksia, jotka jäävät sitten kaapin perälle mätänemään. Aloitin aamuni herkullisesti tuoreella leivällä, johon sain päälle herkullista lempijuustoani goudaa, leikkelettä ja kasviksia, kreikkalaisella jogurtilla myslin ja marjojen kanssa, kahvilla johon sain laittaa kaivattua maitoa. Kahvi on oikeastaan ainut, mihin maitoa olen käyttänyt. Tosin nyt kun oon opetellut tekemään bullet proof kahvia en ole kaivannut sitäkään. Aamupala oli oikein herkullinen, mutta pian sen jälkeen tunsin limaisen olon kurkussa, turvonneen vatsan ja vetämättömän olon. Lähdimme ulkoilmaan virkistymään, happi teki hyvää, mutta olo ei muuttunut. Nuotiolla paistettiin makkarat ja nautittiin lumisista maisemista.

Illalla herkuteltiin perunafenkoli muusilla, pitkään haudutetulla naudalla ja kasviksilla. Jälkkäriksi tän vuoden ensimmäiset joulutortut ja mummon leipomaa pullaa. Suklaata nautiskelin myös muutamia paloja päivän mittaan. Suklaa, marjat ja muut herkut maistuivat äärettömän makeilta. Tuntui, että makean makuaistimus oli vähintään tuplaantunut parin viikon takaiseen. Turvotus lisääntyi ja väsymys oli koko päivän. Ruokailun jälkeen saatoin piristyä hiukan, mutta pian ruokailun jälkeen uupumus iski ja tuli vetämätön olo. Olo oli myös todella ärtynyt ja tuntui että pinna kiristää. Mun on tosi vaikea edes ymmärtää miten syöminen voi vaikuttaa noin paljon. Tiesin, että oloni oli parantunut paleon myötä paljon, mutten ikinä olisi uskonut, että paluu päiväksi olisi noin karu.
PB150051 PB150061
Päivän tuntemuksien myötä ymmärsin jälleen, miksi erityisesti maito- ja viljatuotteet eivät sovi elimistölle. Valkoisesta sokerista puhumattakaan. Mun mielestä tietynlainen herkuttelu kuitenkin kuuluu elämään ja välillä on todellakin paikallaan hetkellisesti herkutella, jos tuntuu että siitä hyvän mielen saa. Vapaasyönti päivä oli kyllä aika konkreettinen tapa ymmärtää puhtaan ruoan voima. Jos epäilet mun ihmeellisiä oireita, niin kokeile itse. Ole 14 päivää ilman maitotuotteita, viljatuotteita ja muita prosessoituja mömmöjä. Syö reilusti puhdasta ravintoa, laadukasta proteiinia ja riittävästi hyviä rasvoja. Sitten palaa päiväksi normaaliin ja koe ero.

 Tästä päivästä eteenpäin jatketaan siis proteiini & kasvispainotteista paleota, mutta mukaan astuu marjat. Syön siis samalla tavalla,  kuin tässä postauksessa kerron, mutta kahdelle ensimmäiselle aterialle lisätään annos marjoja. En malta odottaa mitä hiilarien lisääminen tuo mukanaan.

Ihanaa alkavaa viikkoa!

4 kommenttia

 1. Kuullostaa tutuilta nuo tavissyömisen "oireet". :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, miten keho reagoikaan puhtaan ravinnon jälkeen :)

   Poista
 2. Anonyymi11/17/2015

  Varmasti joillekin sopii tuo paleotyyppinen ruokavalio, mutta otat varmaankin huomioon että tuo vapaasyöntipäivä on varmaan aika radikaali muutos tuohon entiseen ruokavalioon.. :) Tarkoitan, että jos söisit joskus leivän tai suklaata eri päivänä niin tuskin tulis hirveet oireet. :) Tai toki voi tulla riippuen ihmisestä varmaan. :) Kuulostaa niin vieraalta mun korvaan vaan kun ite pystyn syömään ihan kaikkee ilman huonoo oloa.. :D Siis en syö valkoisia vehnätuotteita, mut muuten kyllä maitotuotteita ja leipää yms. :) Suklaatakin ja muita herkkuja pari kertaa viikossa. :) Ja olo on paljon parempi, kuin silloin kun välttelin maito- ja viljatuotteita. ;) Eli joillain näköjään näinkin päin.. :D Mutta kuten sanottu yksilöllisiä ollaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin nimenomaan! Jokainen on erilainen ja kaikille sopii eri tyylinen ruokavalio :) Tätä asiaa oon nimenomaan koittanut tuoda esille, mutta uskon, että monelle vatsavaivoista kärsivälle asiasta voisi olla apua! :) Maidoton ja viljatonkin voi mennä pitkälti pieleen, jos ei sitten muista lisätä tarpeeksi hyviä rasvoja ruokavalioon :) Mutta oon ajatellut, että jos elimistö reagoi ravintoon tuollatavalla, en sitä ruokavaliooni tarvitse ja kun puhtaaseen ruokaan vaihtaessa tuntemukset olivat vaan ja ainoastaan positiiviset:)

   Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥