LOPETA LAIHDUTUS, KESKITY HYVINVOINTIIN

11/09/2015

Tomi Kokko kirjoitti blogissaan eilen hienon tekstin Isänsä elämäntapamuutoksesta. Teksti inspiroi kirjoittamaan omista kokemuksistani ruokavalion kanssa. Ensin suosittelen jokaista käymään tsekkaamassa tuon tekstin Tomin blogista. Monenlaisista vaivoista 50-vuotiaaana kärsinyt mies on nyt elämäntapamuutoksen jälkeen 60-vuotiaana elämänsä kunnossa. Ruokavalion merkitystä ihmisen hyvinvoinnissa aliarvoidaan usein. Eteenkin vanhempi väestö turvautuu helposti lääkäriin erilaisissa vaivoissa. Lääkärit määräävät lääkkeitä, jotka saattavat ehkä auttaakin vaivaan, mutta tuovat mukana monenlaisia uusia oireita. Oma mielipiteeni lääkkeisiin on se, että ne ovat lähes AINA elimistöön kuulumattomia myrkkyjä. Ja jos pystyn ruokavaliolla vaikuttamaan vaivoihini ja jättämään nuo myrkyt ottamatta teen sen ilomielin. Vanhemmalla väestöllä on helposti myös hyvin vahvasti selkäytimessä ne tottumukset myös ruoan suhteen. Pienin muutoksin voi kuitenkin saada positiivisia kokemuksia joiden kautta kiinnostus muutoksia kohtaan lisääntyy. Tomin isä kommentoi Tomin blogissa itse elämäntapamuutostaan näin:
“Ruokavalioni kotona ennen kuin Tomi tuli Australiasta, oli suoraansanottuna ihan retuperällä nyt kun jälkeenpäin ajattelen. Siitä ei pääse mihinkään. Siinä ei oikeastaan ollut mitään hyvää: se sisälsi paljon leipää ja huonoja rasvoja kuten margariinia. Olin paljon väsyneempi ja tuntui, että pinna ei kestänyt vaan kaikki kaatui niskaan. Kun rupesin syömään oikein, nousi vireystaso selkeästi. Huomasin sen etenkin aamuisin – jaksoi lähteä uuteen päivään ihan eri tavalla. 
Alussa olin toki skeptinen Tomin juttuja kohtaan ja tuntui, ettei tuo voi millään pitää paikkaansa. Ihan toista mitä olen oppinut! Kun kuitenkin huomasin ruokavalion aikaansaamat muutokset olossani, päätin ottaa sen tosissani. Luulin aiemmin voivani hyvin ja olevani hyvässä kunnossa, mutta vasta nyt huomaan, miten älyttömän hyvin minunkin ikäiseni mies jaksaa vielä esimerkiksi juosta mäkivetoja. Oloni on parempi kuin koskaan mistä olen pojalleni kiitollinen!! 
Verenpaineeni on aiemmin ollut koholla ja lääkärit yrittivätkin joka käynnillä saada minut syömään lääkkeitä, mutta en suostunut siihen. Korkeaan kolesteroliin lääkkeitä söinkin, mutta ne eivät sopineet minulle ja muun muassa polveni reistailivat niiden vuoksi. Nyt onkin mahtavaa kun lääkkeet on voinut jättää kokonaan pois ja verenpainekin on kuin pikkupojalla. 
Tomi kysyi suosittelisinko tätä muille ikäisilleni isille ja muille miehille ja ehdottomasti suosittelen kokeilemaan!! Aloita vaikka jättämällä pois leipä ja perunat ja lisäämällä rohkeasti ruokavalioon kananmunia, voita ja hyvää lihaa.”
En ole aiemmin puhunut hirveästi omasta epäterveestä suhteestani ruokaan. Muutama vuosi sitten lopetin lentopallon ja rupesin käymään salilla. Kiinnostus kehonmuokkausta ja fitnesstä kohtaan heräsi. Muutin omilleni ja muutin ruokavaliotani "terveellisempään" suuntaan. Tuo terveellisempi suuntaus oli mahdollisimman vähähiilihydraattista ja rasvatonta ruokaa. Söin paljon maitorahkaa, rasvatonta jogurttia, rasvatota raejuustoa, vähäkalorisia mehukeittoja ym. keinomakeutettuja tuotteita. Treenasin salilla liian paljon ja söin aivan liian vähän. Palautuminen oli kehnoa, sillä esimerkiksi kova jalkatreeni oli joka toinen päivä. Luulin tuolloin tekeväni asioita oikein. Olin kyllä pian hyvinkin rasvattomassa kunnossa, mutta siitä ei ollut MITÄÄN iloa. Olin jatkuvasti ärtynyt, kiukkuinen, ahdistunut ja mielialat vaihtelivat älyttömän paljon. 
a
Vähitellen kokeilin jättää maitotuotteita pois ja huomasin sillä hyviä vaikutuksia suolistoa ajatellen. Maito- ja viljatuotteet ovatkin pysyneet pitkälti poissa tuosta asti. Silloin tällöin olen syönyt enemmän pastaa, leipää tai muuta, mutta en pysyvästi. Maitotuotteet ovat välillä palanneet kokeilunhalusta ruokavalioon, mutta jokaisella kerralla oon todennut, etteivät ne sovi keholleni. En väitä, että maidossa oisi itsessään mitään vikaa, mutta ongelma piilee mielestäni prosessoimisessa. Monet maitotuotteet ovat teollista tavaraa, jos lehmän tissistä saisin maitoa suoraan, en usko että siitä olisi mulle minkäänlaista haittaa. Maitotuotteitten poisjättäminen muutti erityisesti välipalatottumuksia. Myös välipalat, aamupalat ja iltapalat monipuolistuivat ja nykyään nekin muistuttavat pitkälti lounasta tai päivällistä: runsaasti kasviksia, hyvälaatuisia proteiininlähteitä ja rasvaa. 
b
Syömällä liian vähän tuhosin aineenvaihduntani erittäin tehokkaasti. Vatsan toimimattomuus ja äkillinen lihominen pienestäkin lisäsyömisestä ovat erittäin hälyttäviä merkkejä tästä. Pikkuhiljaa ymmärsin, mitä olin kropalleni ja itselleni tehnyt ja heräsin siihen todellisuuteen, että se minkä kuvittelin olevan itselleni terveellistä tuhosi kehoni. Palautuminen siitä on ollut hidasta, mutta pikkuhiljaa musta tuntuu, että mun aineenvaihdunta alkaa käynnistymään ja suunta on vaan eteenpäin. Viimeisin muutos ruokavaliossa on ollut rasvojen lisääminen. Rasvat ovat äärettömän tärkeitä kropalle, älkää siis suotta niitä pelätkö! Niin hassulta kuin se kuulostaakin eteenkin rasvanpolton kannalta riittävä rasvan käyttö on ruokavaliossa tärkeää. 
c
Suurin muutos ei kuitenkaan ole itse ruokavaliossa. Kaikista tärkein muutos on tapahtunut mun pään sisällä. Epävarmasta, huomiota hakevasta, ulkonäön takia treenaavasta tytöstä on vuosien myötä kasvanut itsevarma ja itseensä uskova nuori nainen, joka rakastaa urheilua ja tekee päivittäisiä valintoja voidakseen hyvin. Laihduttaminen on loppu meikäläisen kohdalta ja päämäärä on vain ja ainoastaan terveys ja hyvinvointi. Tämän myötä oon tehnyt elämässäni hienoja valintoja, jotka on vaikuttanut mun henkiseen hyvinvointiin. Olen urheilija, en diettaaja. Mulle ruoka ei ole kalorittomuutta ja rasvattomuutta. Ruoka on mulle puhdasta, ravitsevaa ja saa mulle hyvän olon. Siksi toivoisin, että jokainen siellä lopettaisi sen suunnattoman stressaamisen kilojensa kanssa ja tekisi valinnan HYVINVOINNIN vuoksi. Elämäntapamuutos kannattaa, mutta ei sen takia että haluat muuttaa ulkonäköäsi. Sen takia, että haluat muuttaa sisimpääsi, kaikki muu tulee sen päätöksen mukana.

Mahtavaa ja energistä viikkoa kaikki!
tekstikuvat: pinterest

8 kommenttia

 1. Mulle kävi niin, että muutamalla kuukauden mittaisella hiilarittomalla kokeilulla tuhosin myös aineenvaihdunnan ja kun mätin menemään sen jälkeen sokeria kaksin käsin, on painoni noussut myös tuplaten. Sitähän ei sitten toki ole saanut laihdutettua pois, koska keho on ollut vielä viime talvena niin saaterin sekaisin, etten tiedä miten olen voinut edes elää..

  Nyt vähitellen keho on alkanut reagoida normaalimmin asioihin eikä enää esimerkiksi närästä, vaikka juo kahvia tai syö ruisleipää. Mahani turvotus on laskenut, mutta paino ei, koska olen edelleen sokerikoukussa. Kesällä aloin lenkkeillä ja luulen, että se on edesauttanut tätä kehoni paranemista.

  Nyt olen syönyt hetken monivitamiinia ja uskon sen olevan viimeinen tikki tässä, sillä pystyin perjantaina töissä syömään raakaa sipulia ilman, että tarvi juosta samantien vessaan!! Se on paljon se.. Ilmeisesti siis ravintoaineetkin on alkaneet imeytyä vihdoin ja viimein.

  Rasvoja pitäisi kyllä lisätä omaan ruokavalioon. Pitäisikin katsoa onko meillä työpaikan ruokalassa esim. oliiviöljypönikkää missään näkyvillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, että oot kokenut samanlaisia asioita. Keho tarvitsee kyllä hiilareita, oikeassa määrin ja hyvistä lähteistä.. Näin siinä nimenomaan käy helposti, että "dietin" jälkeen paino lähtee nopeaan nousuun, johtuen siitä, että elimistö on tottunut käymään ns. säästöliekillä.

   Hienoa, että pikkuhiljaa kroppa alkaa palautumaan. Ravintoaineiden imeytyminen onkin tosi tärkeä juttu yleisen jaksamisen kannalta. Rasvojen lisääminen on tosi hyödyllistä, itsellä vaikuttaa hyvin jaksamiseen. Runsaasti kun syö kasviksia, proteiinia ja rasvoja, niin kaipaa vähemmän myös sokeria ja napostelua.

   Mukavaa syksyn jatkoa sinulle :)

   Poista
 2. Anonyymi11/10/2015

  Hieno postaus, ihanaa että pystyt kertomaan vastoinkäymisistäkin näin avoimesti! Toivottavasti nyt on kaikki hyvin ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista :) Nyt alkaa olemaan taas valoisaa <3

   Poista
 3. Moikka ! Löysin blogiisi vasta nyt instan kautta, mutta en siltikään malta olla kommentoimatta. Hyvän ja etenkin tärkeän tekstin oot kirjoittanut. Haluaisin kysyä sellaista asiaa että kun aloitit syömään oikeasti oikein niin lihoitko siinä( oletko rasvattoman kunnon ja nykyisen kuntosi välissä ollut isompi kokoinen)? Kun näytät kuitenkin nyt aivan mielettömän hyvältä !
  Kysyn siksi sillä olen itsekin saanut aineenvaihduntani erittäin huonoon kuntoon (syynä 2 vuotta toteutettu "terveellinen" ruokavalio), niin pystyykö liian niukan ruokavalion jälkeen tulla normaaliksi ilman että välissä lihoisi yli normaalista.
  En nyt oikein osaa muotoilla kysymystäni oikein, mutta toivottavasti saan pointtia kiinne ja jos et niin sittenpä ei mitään.
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Mukava, että olet tiesi blogiin löytänyt. Toivottavasti viihdyt matkassa :) Tuon rasvattoman ja olevinaan "terveen" kunnon ja nykyisen kunnon välissä on monen monta vaihetta niin isoja kun rasvattomia. Millään noilla ei kuitenkaan ole mitään väliä. Liian suuria muutoksia ei kannata äkisti ehkä ruokavalioon tehdä, mutta jos syöt terveellisesti, puhtaasti ja sulle tulee siitä hyvä olo, ulkonäkö on toissijainen seikka. Älä pelkää lihomista, älä mieti ulkonäköäsi. Mite oikeasti millaisen olon terveellinen ruoka sulle tekee: sisäisesti. Sit alkaa suunta olla oikea! Tsemppiä puhtaaseen elämäntapamuutokseen :)

   Poista
 4. Ihan oikeassa olet. Alta kakskymppisenä itsekin söin ihan liian vähän ja ajoin itseäni loppuun. Kun valmentajat potkivat syömään enemmän - illallakin yhdeltätoista treenien jälkeen, niin alkoi jaksaminen parantua! Vitsi tästähän olisi voinut myös eilen kirjoittaa...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ravitsemus on urheilijalle äärettömän tärkeä juttu. Olisi tärkeä, että nimenomaan nuoret olisivat tietoisia asioista.

   Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥