VINKKEJÄ TERVEELLISEEN RUOKAVALIOON

4/25/2015

Kiireisen arjen keskellä korostuu ruokavalion tärkeys. Energiaa ja puhdasta ravintoa tulis saada tasasesti päivän mittaan, jotta jaksaminen ois taattu. Nuo rasiat on ollu aika kovassa kulutuksessa kun käytännössä tulee aamuisin lähdettyä ennen 8 ja illalla tultua kotiin 8 jälkeen. Tuohon väliin mahtuu lounasta, välipalaa, päivällistä. Mulle yksi todella tärkeä asia jokaisella aterialla on ravintoainejakauma. Oikeassa suhteessa hiilareita, proteiinia ja rasvaa. Toinen tärkeä juttu on sitten ne lähteet mistä näitä hankitaan. Mua huolestuttaa "proteiinihulluus", joka tuntuu vaivaavan hurjan montaa. Mikä tahansa, minkä kaupassa kerrotaan sisältävän runsaasti proteiinia, lähtee varmasti mukaan kotiin. Totuus sen runsaan proteiinin takana on kuitenkin melko monimutkainen ja itse suosittelisin lähtemään tuolta linjalta täysin pois. Jokainen meistä on toki erilainen yksilö ja jokaiselle sopii myös omanlainen ruokavalio. Itse kantapään kautta oppineena suosin puhdasta mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, jolloin monet noista mainostetuista proteiinituotteista jää pois.
IMG_9043.CR2
IMG_9044.CR2
Lähteitten ja jakauman lisäksi ruokaa täytyy syödä tarpeeksi. Ei liian vähän, ei liikaa ja tärkeään rooliin nousee säännöllisyys. Työpäivä ei ole tekosyy epäterveelliselle ruoalle tai liian pitkiksi venyneille ateriaväleille. Toki ymmärrän, että jokus on oikeasti vaikea keretä nappaamaan suuhunsa jotain, mutta mielikuvitus auttaa paljon tässä asiassa: keksi mukaasi helppoa ja nopeaa syötävää. Mikäli mikroa ei ole saatavilla ja lämmintä ruokaa ei pääse syömään ensimmäisenä tulee varmaan mieleen salaatti. No salaattikin on kuitenkin melko hankalaa syötävää nopeassa tilanteessa. Itse käytän kiireellisissä väleissä porkkana, kurkku, paprika tikkuja, kirsikkatomaatteja, pähkinöitä (ei liikaa) ja kalkkuna suikaleita& kananmunaa. Ne on helppo syödä kylmänä ja kulkee aika näppärästi mukana oikeastaan minne vaan. Edellämainituista saa proteiinit, hiilihydraatit sekä rasvat.
IMG_9009.CR2 IMG_9020.CR2 Perusruokana mulla on yleensä lihaa ja kasviksia eri muodoissa. Kasvikset ei ala tursumaan korvista ulos, kun uskaltaa kokeilla rohkeasti erilaisia kasviksia. Tän hetken lempparit on ehdottomasti uunijuurekset, joissa on superherkullista ja myös edullista punajuurta! Joskus kasvikset on kiva syödä raikkaana salaattina, välillä taas maistuu rapsakka wok. Tosin joskus tekee ihan mieli perus höyrytettyjä kasviksia, jotka taipuvat myös herkulliseksi muusiksi. Erinomainen kokeilu oli esimerkiksi kukkakaali-punajuuri muusi. Lihana on vähän turhankin usein mulla kanaa, sillä se on vaan mun mielestä niin hyvää. Riittävä annos proteiinia on mun mielestä hyvä istuttaa jokaiselle aterialle, oli se sitten tonnikalaa, kanaa, lohta, jauhelihaa tai kananmunia. Seuraavaksi dietatessa väheksytty rasva, jota ei todellakaan kannata jättää pois ruokavaliosta. Hyvät rasvanlähteet, esimerkiksi pähkinät, avocado ja oliiviöljy ovat aivan yhtä tärkeä osa ruokavaliota. Jokaiselle aterialle lisäksi runsaasti vihreää, esimerkiksi pinaattia, salaattia & rucolaa. 

Lisää ravintoasiaa tulossa piakkoin! Laittakaahan kommenttiboksiin mielipidettä näistä postauksista, onko toivottuja?

10 kommenttia

  1. Anonyymi4/26/2015

    Ravintojutut kiinnostaa aina!

    VastaaPoista
  2. Tosiaankin kiinnostaa! Ois kiva, jos tekisit semmosen "päivän syömiset" tyylisen postauksen. Kertoisit mitä ja mihin aikaan yms. Toinen kiva vois olla semmonen, missä kertoisit vinkkejä että miten siirtyä terveellisempään elämäntyyliin ja mitä kannattaa syömisessä jättää minimiin yms, mutta kuitenkin syödä niin, että jaksaa treenata. Semmosestakin olis kiva lukea, että miten sä havahduit siihen että kaikki mitä suuhunsa pistää ei ookkaan hyväks itselle ja prosessoituja ruoka pitäis välttää jne. (Olipas monta ehdotusta... toivottavasti näistä ois edes jotain hyötyä:--D)

    Ps.Sun blogi on ollu mulle kyllä ihan mahtava inspiraation lähde (vasta alkuvaiheissa olevassa) elämäntapamuutoksessa ja sun asenne on kyllä tosi kohillaan, oot ihanan positiivinen!:--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos huipuista vinkeistä ja kauniista sanoista :) Laitetaan ton tyylisiä postauksia tulemaan! Tsemppiä sulle elämäntapamuutokseen ja mukavaa kevättä:)

      Poista
  3. Todella toivottuja! Elämäntaparemontti päällä ja kaikki vinkit tarvitaan. Kiitokset todella hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tsemppiä remonttiin! Eipä kestä :)

      Poista
  4. Anonyymi4/27/2015

    Tossa joku edellä jo sanokin, niin olis kiinnostava kuulla tarkemmin sun päivän syömisistä tai vaikka koko viikonkin, jos jaksat ruokapäiväkirjaa pitää :)
    Millä tavoilla muuten käytät avocadoa? Ihan vaan leivän päällä vai onko sulla jotain hyviä reseptejä?

    VastaaPoista
  5. Anonyymi4/28/2015

    Mulla olis yks kysymys. Tavoitteena olis laihtua n.10kg , sillä ylipainoa on kertynyt jonkun verran. Ongelmana on vain liian suuri ruokahalu. Oon tottunu ottamaan isoja annoksia ja yleensä otan vielä lisää ruokaa/leipää vaikka ei välttämättä olisikaan nälkä. Olen hyvin perso suklaalle, karkeille, sipseille ja pastalle. Eli kaikille epäterveellisille asioille. Toisaalta pidän paljon myös smoothieista, salaateista ym. Joita syönkin usein mutta silti tuntuu että jää nälkä ja on saatava jotain hiilihydraattipitoista. Tulipa kilometrikommentti, mutta osaisitko neuvoa miten pienentäisin annoskokojani näkemättä kuitenkaan nälkää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annoskokoja ei sinäänsä oikeastaan tarvitse pienentää, kunhan muistat vaan syödä tarpeeksi kasviksia. Esimerkiksi pinaattia, lehtivihanneksia ja rucolaa saat syödä ihan niin paljon kun napa ratkeaa. Niitä voi sekottaa muun ruoan joukkoon todella reilusti.

      Keskitä hiilarit (leipä, kaurahiutaleet, pasta, riisi, yms.) aamuun ja lounaalle. Lisäksi tarvitset hyviä rasvoja riittävästi. Kun hyvien rasvojen lähteet on kunnossa, et tule kärsimään nälkää. Jokaiselle aterialle esimerkiksi 1tl oliiviöljyä tai vaikkapa muutama pähkinä.

      Pysy kuulolla blogin puolella, kirjoitan lähiaikoina asiaa eri energiaravintoaineista ja niiden sijoittamisesta päivittäisille aterioille :)

      Tsemppiä ruokaremonttiin, muista ettet tavoittele liikaa ulkoisia asioita! Ota tavoitteeksi kokonaisvaltainen hyvinvointi ja huomaat, että pienillä päivittäisillä valinnoilla saavutat hyvän olon :)

      Poista
    2. Anonyymi4/30/2015

      Kiitos ihan hurjasti! Jään innolla odottelemaan seuraavia postauksia :)

      Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥