DETOX

1/12/2015

Detoxissa on kyse elimistön puhdistamisesta. Netistä löytää monenlaisia ohjeita Detox-kuurilla olemiseen. Toiset juovat vaan vaahterasiirapilla terästettyä sitruunavettä, toiset jättävät vain muutamia tuotteita ruokavaliosta pois. Oon ite koittanut koota omalle Detox-kuurilleni järkevän perusrytmin, joka ei mene liiallisuuksiin. Kyseessä ei ole laihdutuskuuri vaan kuona-aineitten poistoon tähtäävä ruokavalio. Ei ole tarkotus näännyttää itseensä, vaan syödä puhtaasti. Itse valitsin kuurini pituudeksi 2 viikkoa, mutta voit kokeilla alkuun vaikka viikonlopun mittaista kuuria. Ruoan laadun lisäksi tärkeää kuurilla on ruokailujen säännöllisyys ja riittävä veden juonti.
IMG_4113
IMG_4114
A A M U P A L A
Aamupalalla tykkään nauttia vihersmoothien. En tiedä voiko sitä tosin nauttimiseksi sanoa, sillä viimeisenä kahtena aamuna oon onnistunut tekemään erittäin pahan makuista  vihersmoothieta. Vihersmoothien tekoon ei ole yhtä ja oikeaa kaavaa vaan jokainen voi koostaa sen mieltymyksensä mukaan. Lisää aluksi jotain vihreää, esimerkiksi pinaattia, lehtikaalia tai kurkkua. Makeutuksena smoothiessa toimii esimerkiksi omena, anannas, appelsiini tai mango. Lisäksi voit vielä tehostaa detoxia lisäämällä smoothieen pätkän varsiselleriä (joka vaatii totuttelemista) tai vaikkapa Puhdistamon Vihersmoothie-jauhetta.  Kuuri kannattaa alottaa mahdollisimman kevyesti, mutta kuurin loppu puolta kohden voit kokeilla aamuisin esimerkiksi kvinoapuuroa tai hirssipuuroa. Aamupalan kylkeen suosittelen myös Foreverin Aloe-juomaa, joka on osottautunut aivan loistavaksi elimistön puhdistajaksi.
L O U N A S
Ravitseva ja värikäs salaatti täynnä kaikkia luonnon antimia. Kokeile rohkeasti uusia makuja salaattiisi: erilaisia salaatteja, pinaattia, rucolaa, avocadoa, tomaatteja (kokeile myös eri lajikkeita), kurkkua, paprikaa, maissia, herneitä, siemeniä, pähkinöitä. Suosittelen myös kokeilemaan hedelmien ja marjojen käyttämistä salaatissa. Esimerkiksi karpalot tai puolukat tuovat mukavaa kirpsakkuutta salaattiin. Voit lorauttaa pikkutilkan oliiviöljyä salaatin sekaan, mutta prosessoituja valmissalaattikastikkeita ei detoxin aikana kannata käyttää. Lisuukkeeksi salaattiin kannattaa ainakin loppukuurista kokeilla kalaa tai kvinoaa.
IMG_2158
IMG_8418
V Ä L I P A L A T
Välipalan voit nauttia aivan mieltymyksesi mukaan ravitsevasti. Saksanpähkinöitä ja vegetikkuja: paprikaa, selleriä, kurkkua, porkkanaa, omenaa. Kenties kulhollinen marjoja, pähkinöitä ja siemeniä. Lautasellinen raikkaita hedelmiä tai kotona tuorepuristettua porkkanamehua. Avocado sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla maustettuna on myös aivan ihana välipalavaihtoehto. Välipalojen ideana on saada ravintoa isompien ruokien välissä. Syömällä kokonaisia ravitsevia välipaloja vältät myös napostelua. Juo välipalalla myös kupposellinen vihreää teetä tai yrtti teetä (suosittelen minttua).
P Ä I V Ä L L I N E N
Päivälliseksi ihana lämpöinen keitto. Keitoissa variaatioita on jälleen miljoona. Käytä mielikuvitustasi ja uskalla kokeilla uutta. Tee keitot ravitsevista kasviksista. Kuvassa samettisen pehmeää punajuurikeittoa, erilaiset sosekeitot ovatkin erittäin hyviä ja helppoja valmistaa. Kokeile esimerkiksi bataattikeittoa chilillä maustettuna tai maa-artisokka keittoa. Rohkene tutustua uusiin makuihin ja kokeilla erilaisia mausteita. Ystävältäni sain vinkin kokeilla kvinoaa kasvissosekeitossa. Lohikeittokaan ei kuulosta pahemmalta vaihtoehdolta. 
IMG_8425
I L T A P A L A
Iltapalalle kuuluu ehdottomasti jälleen kuppi lämmintä, joka mielellään nautitaan sängyssä rauhoittuen vaikkapa lueskelun lomassa (ei puhelimen selailua, vaan kirjojen/lehtien). Iltapalalla voit taas käyttää mielikuvitustasi ja miettiä, mikä juuri sinulle sopii parhaiten. Haluaisitko iltapalaksi marjoista mehukkaan smoothien vai kenties kevyesti kookosöljyssä paistettuja hedelmiä. Minun uusi rakkaus on tuorepuristetut mehut. Sain tänään postissa mahtavan paketin. Tilasin viimeviikolla Gigantista mehulingon. Kokeilin tehdä iltapalaksi porkkana-appelsiini-inkivääri mehua ja rakastuin samantien. Tuo mehu on niin hyvää ja lasillisessa on 4 porkkanan ja yhden appelsiinin ravintoaineet, aivan mieletöntä! 

Detox-kuurin aikana ruokavalion lisäksi voisi pyrkiä pääsemään eroon stressistä ja pahasta olosta.  Kuurin aikana ei kannata kuormittaa kroppaa raskailla treeneillä vaan antaa elimistön palautua. Jooga, kävely ja venyttely on sopivaa liikuntaa kuurin ajalle. Omat konkreettiset tavoitteeni tälle kahden viikon kuurille ovat vatsan toiminnan parantaminen, mielen virkistäminen, stressin lievittyminen ja kropan keventäminen. Tuolla kevenemisellä en tarkoita laihtumista vaan niiden kuona-aineiden poistumista kropasta. En malta odottaa mitä nämä kaksi viikkoa tuovat tullessaan!

3 kommenttia

  1. Anonyymi1/18/2015

    Mielenkiinnosta kysyn; miksi soijatuotteita detoxilla? Nehän ovat lähes poikkeuksetta juurikin pitkälle prosessoituja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä kysymys! Kiitos kun huomautit ne eivät tuohon listaan tosiaan sovi:) en ole itse tosin detoxin aikana niitä käyttänyt :)

      Poista
  2. Anonyymi3/03/2015

    Tää täytyy testata :) tarviin vähän puhdistautumista vaikka syönkin terveellisesti ja säännöllisesti . Oisko mahis saada smoothie reseptejä mitkä sopii tähän sekä keitto?:)

    VastaaPoista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥