Kasvisruokavalio on
ollut tapetilla yhä enemmän ”ilmastovaalien” jälkeen. Kasvisruokavalion
positiiviset vaikutukset ilmaston lämpenemisen ehkäisyyn ovat kiistattomat (mm.
Tilman & Clark 2014, Springman ym. 2019, Scarborough ym. 2014). Kasvispainotteiseen
ruokavalioon liittyy useita ympäristöön vaikuttavia tekijöitä. Lihatuotanto vie jopa 83 % ruokatuotannon
käytössä olevasta pinta-alasta (Springman ym. 2014) ja vastaa jopa
kolmanneksesta kaikesta maailman makean veden kulutuksesta (Gerbens-Leenes ym.
2014). Toki näiden faktojen rinnalla on huomioitava, ettei kasvisruokavalio
tarkoita automaattisesti ekologisia valintoja, kuten myös Berners-Lee ym.
(2012) tuovat tutkimuksessaan esille. Kasvistenkin kohdalla täytyy kiinnittää
huomiota mm. tuotteiden valmistustapaan ja alkuperämaahan. Lähellä tuotetut
avomaan kasvikset ovat esimerkiksi erinomainen valinta. Kannattaa myös suosia
satokauden tuotteita.
Lihatuotannon yksi
suurimmista ympäristöä kuormittavista tekijöistä näyttäisi olevan märehtivän
karjan aiheuttamat metaanipäästöt. Tärkeimmät kasvihuonekaasut ovat
hiilidioksidi, metaani ja dityppioksidi. (Berners-Lee 2012.) Yksi lehmä tuottaa
päivässä jopa 250-800 litraa metaania ílmakehään. Näin ollen yhden lehmän vuosipäästöt voivat
vastata jopa 10 000 km henkilöautolla ajettua matkaa. Märehtivän
lihakarjan osuus kasvihuonepäästöistä 2050 vuoteen mennessä on Hedenuksen ym.
(2014) tutkimukseen viitaten kaksi kolmannesta globaalin ruokatalouden
aiheuttamista päästöistä.
Mielestäni
jokaisella on vastuu pitää huolta ympäristöstämme ja en pidä jokaisen ihmisen
kääntymistä vegaaniksi ratkaisuna ongelmiin. Jokainen voisi varmasti kuitenkin
vähentää märehtivän lihakarjan tuotteiden kulutusta jonkun verran. Esimerkiksi
Hedenus ym. (2014) osoittivat tutkimuksessaan, että jos märehtivien eläinten
lihan kulutuksesta 75 % korvattaisiin muilla lihavalmisteilla, putoaisivat
ruokatuotannosta aiheutuvat kasvihuonekaasujen päästöt jo puolella. Vastaavasti
jos korvaus tehtäisiin kasvikunnan tuotteilla, saataisiin päästöt
neljännekseen. (Hedenus ym. 2014.) Suomessa lihakarjan tuotannossa käytetään
ilmeisesti yhdistelmätuotantoa, mikä tarkoittaa, että lihakarja ja
maitotaloustuotteet tulevat samoista eläimistä. Tällöin hiilijalanjälki
Suomessa tuotetulla märehtivällä lihakarjalla on pienempi. Kotimaisen märehtivän karjan käyttäminen ruokavaliossa, on siis ekologisempi vaihtoehto, vaikkakin metaanipäästöt ovat kiistattomat myös Suomalaisten lehmien märehtiessä.
Ekologisilla
valinnoilla tarkoitetaan yksittäisten tuotteiden valitsemisen lisäksi myös
ekologista tapaa kuluttaa ruokaa. Hartikaisen ym. (2013) mukaan Suomessa
kotitaloutta kohden ruokaa heitetään pois 5,7 % kaikesta ruoasta. Kotitalouksien ruokahävikki
Suomessa on näin yhteensä 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Tuollaiset lukemat kuulostavat todella hurjilta. Ekologisesti syövä kuluttaja
valitsee siis ruokapöytäänsä paitsi kasvispainotteista lähellä tuotettua satokauden
ruokaa, mutta myös syö lautasensa puhtaaksi ja ruokansa jääkaapista, ennen kuin se
pilaantuu.
Onko
kasvisruokavaliolla vaikutuksia muuhun kuin ympäristöön? Tutkimusten mukaan ympäristöseikkojen
lisäksi kasvisruokavaliolla on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Lapsilla,
jotka noudattavat kasvispainotteista ruokavaliota, voi olla mm. matalampi riski
myöhemmän iän lihavuuteen. (Sabate & Wien 2010). Uauy & Dangour (2009)
mukaan lasten rasvojen osuutta lasten energiansaannista ei tulisi rajoittaa,
mutta runsaampaan kasvirasvojen saantiin tulisi kiinnittää huomiota. Koska
kasvisruokavalion on todettu olevan suotuisaa omgea-3 tasapainon
ylläpitämiseen, on kasvisruokavalion suosiminen tämän osalta hyväksi. Ainoaksi rajoittavaksi tekijäksi kasvisruokavaliossa Uauy &
Dangourin (2009) tutkimuksessa lapsilla muodostuu b12 vitamiinin saanti.
Tästäkään ei kuitenkaan muodostu ongelmaa, mikäli kasvisruokapäiviä on viikossa
muutamia. Lisäksi b12 vitamiinia on lisätty joihinkin kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin ja vitamiinin syöminen ravintolisänä on mahdollista.
Aikuisilla kasvisruokavaliolla
on myös suotuisia vaikutuksia insuliiniaineenvaihduntaan (Kahleova ym. 2011),
pienentyneeseen diabetes riskiin (Barnard ym. 2009) sekä rasvaprofiiliin ja
sydänsairauksien riskiin (Zhang ym. 2013). Kasvisruokavalion myötä lisääntynyt
kuidun saanti voi vaikuttaa positiivisesti suolistoterveyteen (David ym. 2014).
Fyysiseen suorituskykyyn kasvisruokavaliolla ei näyttäisi olevan vaikutusta
(Craddock ym. 2016). Joissain laajoissa väestötutkimuksissa kasvisruokavaliolla
ja alemmalla kuolleisuudella on myös löydetty yhteys (Song ym. 2016).
Turner-McGievyn ym. (2008) tutkimuksessa huomattiin tutkittavien kuitu,
beetakaroteeni, vitamiini K- ja C-, folaatti-, magnesium- sekä kaliumtasojen
olevan paremmalla tasolla kasvisruokavaliota noudattaessa. Tutkimiksessa
huomattiin myös, että B12-vitamiinin saanti oli heikkoa vegaaniruokavaliolla,
ellei sitä syö ravintolisänä tai sitä ole lisätty kasvikunnan prosessoituihin
tuotteisiin ruokavaliossa. (Gilsing ym. 2010). Raudan saannissa voi ilmetä myös
ongelmia, eteenkin naisilla, jotka menettävät rautaa myös kuukautisten
johdosta. (Haider ym. 2018).
Kokonaisuutena siis kasvispainotteisempaan ruokavalioon siirtyminen on a) paitsi ekologinen valinta b) myös sijoitus omaan terveyteen.
LÄHTEET
Berners-Lee M, Hoolohan C, Cammack H, Hewitt C (2012) The relative
greenhouse gas impacts of realistic dietary choices. Energy Policy 43:184–190
Scarborough P, Appleby PN, Mizdrak A, Briggs AD, Travis RC, Bradbury KE,
et al. Dietary greenhouse gas emissions of meateaters, fish-eaters,
vegetarians and vegans in the UK. Clim Change. (2014) 125:179–92.
10.1007/s10584-014-1169-1
Springmann M, Wiebe K, Mason-D'Croz D, Sulser TB, Rayner M, Scarborough
S. Health and nutritional aspects of sustainable diet strategies and their
association with environmental impacts: a global modelling analysis with
country-level detail. Lancet Planetary Health. (2018) 2:e451–61.
10.1016/S2542-5196(18)30206-7
Hartikainen, Hanna,
Timonen, Karetta, Jokinen, Satu, Korhonen, Virpi, Katajajuuri, Juha-Matti,
Silvennoinen, Kirsi 2013a. Ruokahävikki ja pakkausvalinnat kotitalouksissa –
Kuluttajan matkassa kaupasta kotiin: ECOPAF - hankkeen loppuraportti. MTT
Raportti 106.
Baroni L, Goggi S, Battaglino R, et al. Vegan Nutrition for Mothers and
Children: Practical Tools for Healthcare Providers. Nutrients.
2018;11(1):5. Published 2018 Dec 20. doi:10.3390/nu11010005
Tilman D, Clark M. Global diets link environmental sustainability and
human health. Nature. 2014 Nov 27; 515(7528):518-22.
Hedenus, F., Wirsenius, S. & Johansson, D.J.A. Climatic Change (2014)
124: 79.
Uauy R, Dangour AD. Fat and fatty acid requirements and recommendations
for infants of 0-2 years and children of 2-18 years. Ann Nutr Metab. 2009;
55(1-3):76-96.
Gerbens-Leenes, Winnie & Mekonnen, Mesfin & Hoekstra, ArjenThe
water footprint of poultry, pork and beef: A comparative study in different
countries and production systems. Water Resources and Industry. 2013 s 1–2.
25–36. 10.1016/j.wri.2013.03.001.
Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in
Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. J Acad Nutr Diet. 2019
Jul; 119(7):1067-1074
Gilsing AM, Crowe FL, Lloyd-Wright Z, Sanders TA, Appleby PN, Allen NE,
Key TJ. Serum concentrations of vitamin B12 and folate in British male
omnivores, vegetarians and vegans: results from a cross-sectional analysis of
the EPIC-Oxford cohort study. Eur J Clin Nutr. 2010 Sep; 64(9):933-9.
Sabaté J, Wien M. Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J
Clin Nutr. 2010 May; 91(5):1525S-1529S.
Haider LM, Schwingshackl L, Hoffmann G, Ekmekcioglu C. The effect of
vegetarian diets on iron status in adults: A systematic review and
meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 May 24; 58(8):1359-1374.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com
Kiitos kommentistasi! ♥