Oman ruokavalion löytäminen

10/17/2016

Meillä kotona syödään pääsääntöisesti vegaania ruokaa ja se on tuonut mukavaa väriä omaankin syömiseen. Viikonloppuna tehtiin aivan älyttömän hyvää intialaisittain maustettua kasvissosekeittoa. Kasvisruoka on todella hyvää ja ravitsevaa. Äidin vegaaniuuden myötä oon itekkin ruennut vähentämään lihan syöntiä ja valinnut välillä kasvisruokavaihtoehdon koulussa. Tänään söin ihan älyttömän hyvää opiskelijalounasta, bataatti-kikherne currya. Syyskuussa on tosiaan ruokavalio muuttunut jonkun verran, kun opiskelijaruoka on astunut elämään. Vähään aikaan en olekaan puhunut ruokavaliostani blogin puolella, joten ihan hyvä raottaa tilannetta. 

kasvisruokavalio kasvisruokavalio2

Pakka on ollut taas viime viikkoina hieman sekaisin. Massukivut on taas palanneet ja kroppa ollut kaikin puolin aika sekaisin. Luulen, et suurimmaksi osaksi johtuu flunssailusta, mutta myös muuttuneesta ruokavaliosta. Koulun alun myötä oon ruennut syömään opiskelijaravintoloissa ja ruokailu on sen myötä muuttunut paljon. Halpaan hintaan, kun saa syödä niin paljon, kun haluaa sitä kanssa tulee syötyä. Liian isoja annoksia ja vääränlaista ravintoa, sellaista, jonka oon jo monesti todennut olevan sopimatonta mun kropalle. Miten voikaan himoita tuoretta leipää, joka höyryää leikatessa..? Vaikka tiedän, että se ei sovi mun kropalle ja illalla koskee vatsaan, silti otan sitä. Miksi?

Eteenkin kipeänä ollessa jotenkin motivaatio kaikkeen hyvinvointiin katoaa. On super huono olo, huono olla omassa kropassa. Kun ei pääse treenaamaan, tuntuu ettei terveellisellä syömiselläkään ole mitään merkitystä. Sitten tuntuu entistä pahemmalta ja ahdistaa, kun kroppa ei toimi. Tutut fiilikset? Tämähän on just se tilanne, kun meidän pitäis ravita meidän kehoa extra hyvin, jotta pystyttäs kukistamaan taudit ja paranemaan nopeammin. Ruokavalion kanssa on kyse todella henkilökohtaisista jutuista. Mun mielestä on älytöntä lätkästä eteen paperilapulla sama ruokavalio useammalle henkilölle. Jokaisen kroppa reagoi eri tavalla ja tarvitsee erilaista ravintoa. 

kasvisruokavalio1 kasvisruokavalio3

Mun mielestä on ok olla vegaani, vegetaristi, maidoton tai gluteeniton. Itse en halua määrittää ruokavaliotani kuitenkaan mihinkään lokeroon. En ole maidoton, vaikka käytän aika vähän maitoa. En ole gluteeniton, vaikka leipä ei sovikkaan mun kropalle ja vältän viljatuotteita. En tule olemaan vegetaristi, vaikka vähennänkin lihankulutusta. Mun mielestä ei ole järkeä aina vaan välttää ruoka-aineita ja kieltäytyä asioista. Mun mielestä kuuluisi mielummin ajatella niin, että koostaa ruokavalionsa niistä asioista, mitkä tuo hyvinvointia ja ylläpitää terveyttä. Näin jää vähemmän tilaa sitten, niille mitkä ei oo niin hyväksi keholle. Joskus nekin kuitenkin pienissä määrin kuuluvat ruokavalioon ja se on ihan ok. 

Musta tuntuu, et jokainen meistä voisi päästä irti ikuisesta dietti- ja laihdutuskierteestä, hyväksymällä sen, että itseltään asioiden kieltäminen ei ole kovinkaan usein hyvä ratkaisu. Luulen, että pysyvään hyvinvointiin avaimet piilee itsensä ja kroppansa kuuntelussa. Mikä sopii just sulle? Mistä sulle tulee hyvä olo? Mulle se on runsaasti kasviksia, päivittäiset smoothiebowlit ja säännöllinen ateriarytmi. Jos sun kroppa sulattaa isot annokset hyvin ja tykkää ruisleivästä, niin anna mennä! Mun aineenvaihdunta ei vaan kykene siihen. 

10 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Oon ihan samaa mieltä sun kanssa... En oo vegaani, vaikka suosinkin kasvisruokaa, enkä maidoton vaikka käytän vähän maitoa. Mun mielestä on tärkeää just kuunnella kroppaansa ja tankata sillä semmosella ruoalla, joka saa kropan voimaan hyvin! Oon kyllä iloinen, että täällä suomessa koululounas kuitenkin koostuu suht terveellisestä ruoasta, esim jenkkien koululounaaseen verrattuna. :-)

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin nimenomaan! :) ja tossa oot aivan oikeassa, meidänkin yliopiston lounaat on kaikin puolin ihan loistavat!!

   Poista
 2. Asia postaus jälleen! Nämä ruokavaliota käsittelevät jutut ovat tosi mielenkiintoisia! Terkuin lukija Pajalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes kiva, et löytyy näillekin mielenkiintoa :) Tsemppiä reeneihin!

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! Oon ite aina ollut sitä mieltä, ettei kannata kieltäytyä kokonaan mistään, oli se sitten suklaata, viiniä tai ruisleipää. Mieli pysyy vrikeempänä, jos pienissä määrin ja mahan sallimissa rajoissa nauttii jotain hyvää, kuin että pitäytyisi siltä kokonaan. Nyt vaan oli pakko saada itteensä vähän ruotuun niin otin paperilta entisen ruokaohjelmani, mut muutin sitä vaan just sopivalla tavalla omalle keholle ja kulutukselle nyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep näinpä :) Tottakai välillä voi olla hyvä tapa aloittaa jollain tietyllä ruokavaliolla, mutta senkin pitää olla taustoihin ja kropan toimintaan suhteutettuna sopiva! :)

   Poista
 4. Anonyymi10/18/2016

  Huippu postaus! Tuo mitä sanoit ruokavalion koostamisesta asioista jotka tuo hyvinvointia ja ylläpitää terveyttä oli paremmin ku hyvin sanottu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit :) Niin se vaan menee.. PItää osata kuunnella omaa kehoa :)

   Poista
 5. Asiaa! Olen ihmetellyt itsekin monien tarvetta saada ruokavaliolleen joku nimi. Mitä jos vaan kuuntelisi omaa kroppaansa ja söisi sitä mikä itselle sopii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä juuri! Harvan elimistö istuu oikeasti mihinkään valmiiseen ruokavaliomuottiin. Jokaisella kroppa reagoi omalla tavallaan. :)

   Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥