Miten tunnistaa kypsän hedelmän?

6/22/2016

hedelmävartaat_3
Tuoreus. Se on ehdottomasti kesän ykkösjuttu. Mä rakastan tuoreita mansikoita niiiiin paljon ja niin kyllä rakastan kaikkea muutakin täydellisen tuoretta. Ehkä jopa yks parhaista jutuista esim ulkomailla on paikalliset tuoreet hedelmät. Teneriffan ihanan makeat banaanit ja intian pehmeä mango. Nyt tuli kyllä vesi kielelle. Suomessa on kyllä harmittavan vähän hyviä tuoreita hedelmiä. Kaupasta haettu mango on monesti pettymys ja oikean kypsyistä ananasta on vaikea valita. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin, ite oon oppinut löytämään sopivan kypsyiset yksilöt kaupasta. Siispä ajattelin koota muutamia vinkkejä alle.

hedelmävartaat_5 hedelmävartaat_2

Miten löytää kypsä hedelmä?

Ananas - No ensinnäkin kypsä ananas tuoksuu kannasta aivan ihanalta. Rohkeasti vaan haistelemaan, oon varmaan aika tuttu näky hedelmäosastolla nuuskimassa hedelmiä. Tuoksu kertoo kypsyydestä ihan älyttömän paljon. Toinen vinkki on, että ylimmät lehdet lähtee vaivatta irti, kun hedelmä on kypsä. Jos joudut yhtään käyttämään voimaa irroittamisessa, odota vielä hetki. 

Mango - Taas nuuskimaan. Kypsä mango tuoksuu ihanalta ja joustaa hiukan painettaessa. En kuitenkaan suosittele painelemaan ihan mahottoman paljoa. Kyllä tunnet joustaako se vai ei. Raaka mango kypsyy about viikossa. Jos haluat nopeuttaa kypsymistä, laita se muovipussiin.

Meloni - Vesimelonin kypsyyden tunnistaa koputtamalla. Kypsästä hedelmästä tulee ontto kumea matala ääni. Hunajamelonin kohdalla homma onkin vähän haastavampi, itse oon harjottelun myötä oppinut tunnistamaan oikean hajun. Kannan kohdalta painamalla hedelmän tulis joustaa hiukan. Kokeile rohkeasti ja opi!

Persikat, aprikoosit, nektariinit, luumut - Näiden hedelmien kypsyyden tunnistaa rakenteesta. Pinnan tulisi olla pehmoinen. Myös tuoksu voimistuu kypsyessä. Nää hedelmät kypsyy nopeasti huoneenlämmössä. Paremmin säilyy jääkaapissa.

hedelmävartaat hedelmävartaat_4

Marjoja ostaessakin saa olla tarkkana. Jos ostat marjoja kaupan hyllyiltä kannattaa katsella ostoksensa tarkasti ja varmistaa, että ne on tuoreita ja hyvässä kunnossa.  Itse kiikutin kotiin tyytyväisenä pensasmustikoita ja vattuja ja huomasin kotona, että suurin osa niistä oli homeisia. Siispä suosinkin mielummin torimyyjiä. Torilla ostosten tekeminen on jotenkin muutenkin tosi ihanaa ja rauhoittavaa. Joensuun torin tarjonta on kyllä vähän huono kesäisin verrattuna esimerkiksi Kuopioon. Täältä ei saa kurkkuja, sipuleita, tomaatteja yms. Kuopion tori taas on aivan valloittava. Sieltä saa kaiken tarvitsemansa tuoreena. 


10 kommenttia

 1. Olipa mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! Kelpo vinkkejä joita aion taatusti hyödyntää, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että vinkit pääsevät käytäntöön! Eikun makustelemaan ;)

   Poista
 2. Todella mielenkiintoinen postaus! Itse ostan tosi paljon hedelmiä, mutten ole koskaan kauheasti tutkinut niiden kypsyyttä. Täytyykin tästä lähtien alkaa käyttää näitä vinkkejä :D

  http://www.noraadler.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä rueta nuuskuttelemaan! Kypsät hedelmät on parasta mitä tiiän <3

   Poista
 3. Tää oli hei superhyvä postaus. Mulla ainakin kolme viimeisintä mangoa on ollut ihan mätiä sisältä :( Ehkä mä nyt onnistun ostamaan syöntikelpoisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit :) No seuraava yksilö onkin sitten kerta kaikkiaan perfect ;)

   Poista
 4. Hei vähän mahti postaus! :) Hyvää uutta tietoa<3 Ps. Herkulliset kuvat nams :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes kiva, jos tuli uutta infoa! Ja ai että nuo herkkuvartaat oli makoisia :P

   Poista
 5. Tähän mennessä olen koputellut meloneita ja kypsän ananaksenkin olen tunnistanut. Pitää alkaa myös haistelemaan niin löytyy muutkin täydelliset hedelmät :) Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, muutama uusi vinkki lisää kauppareissulle ;)

   Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥