Potkua ruoansulatukseen

5/03/2016

Onko sullakin olo, että iltaa kohti vatsaan koskee ja meinaa turvottaa ihan kamalasti. Ettei mikään ruoka oikeen sovi sulle ja ilmaa meinaa kertyä vatsaan turhan helposti. Tuntuuko, että lihot jo ajatellessa suklaapatukkaa ja et laihdu millään? Tuntuuko, ettei kroppa vaan toimi oikein. I know, been there, don that. Mut ei enää. Nyt ois luvassa jatkoa "Vatsavaivoista eroon" postauksille. Keräilen tänne siis omia kokemuksia siitä, miten saada ruoansulatus toimimaan.

Tajusin tän kehon toimimattomuuden puolisen vuotta sitten tutustuessani Kaisa Jaakkolan tuotantoon. Jatkuva vatsan turvottelu, kipuilu ei todellaakaan ole normaalia. Ensin tein vatsahappotestin, millä on tarkoitus mitata vatsahapon tuotantoa. Vatsahappo aloittaa vatsassa proteiinien pilkkomisen, joten sen muodostus ois aika tärkeetä, jotta ruoansulatus käynnistyisi oikealla tavalla. Tästä kirjoitin jo postauksen "Vatsahappotestillä eroon vatsavaivoista", joka kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa pohjustukseksi.
vatsa_kuntoon
No vatsahappotestin jälkeen alko homma rullaamaan huomattavasti mukavammin ja ruokakin alkoi sulamaan, vatsavaivat väheni ja kokoajan pystyin myös vähentämään tablettien määrää ateriaa kohden. Vieläkään vatsa ei pelittänyt kuitenkaan ihan täysillä, joten päätin kokeilla toista asetta: ruoansulatusentsyymejä. Tää kokeilu oli kyllä ihan äärettömän kannattava, sillä olo oli aivan erilainen. Ei turvottanut pätkääkään illalla, tuntui et ruoka suli ja tuli nälkäkin ruoan jälkeen. Olo oli kaiken kaikkiaan hyvä ja energinen. 

Ensin mulla oli käytössä MonizymX10 entsyymit ja niiden loputtua hankin Enzymedica digest cold kapseleita. Molemmat on toiminut tosi hyvin. Entsyymit auttavat ruoan pilkkoutumisessa ja antavat haimalle lepotauon, kuitenkaan lamauttamatta sen toimintaa. Ruoansulatus on kuitenkin ihan äärettömän monivaiheinen prosessi ja jokaisen entsyymin toiminta on tärkeä ruoan matkalla elimistön läpi. Normaalin vatsan pitäisi toimia ja sulattaa ruoka, jos sun kohdalla näin ei ole, suosittelen kokeilemaan.

vatsa_kuntoon_1 vatsa_kuntoon_2
Itse huomaan ihan selkeän eron, jos unohdan ottaa näitä vaikka useamman päivän ajan. Olo on tosi turvonnut, nesteinen ja vatsa alkaa kipuilla. Tulee ahdistava ja inhottava olo koko kropasta. Sit kun muistaa taas joka aterialla näitä napsia niin olo on ihanan kevyt ja mukava. Ruoansulatuslisien käytön aloittamisen jälkeen vitamiinitkin on alkanut imeytyä: kynnet ei enää lohkeile ja hiukset on vahvemmat. Olo on virkeämpi ja jaksaa paremmin.

Ruoansulatuksen toimiminen on oikeesti ihan välttämätöntä, jotta kroppa pelittäs ja voisit esimerkiksi laihtua terveellä tavalla. Ite oon tuhonnut tän mun aineenvaihdunnan turhalla ja liian karulla diettaamisella ja toivon, että joka ikinen teistä siellä on viisaampi kun minä. Elkää tehkö sitä virhettä. Koittakaa saada mielummin kroppa pelittämään ja nauttikaa sen tuomasta hyvin voinnista ja terveellisisistä valinnoista. Loput tulee kuin itsestään.

"Take care of your body, it's the only place you have to live in"

Ps. Jatkoa tähän sarjaan tulossa, kertokaa ihmeessä onko näistä apua ollut kellekkään. :)

2 kommenttia

 1. Anonyymi5/03/2016

  Moikka!

  Jos sinulla on jotain tutkimustietoa tuosta haiman "lepuuttamisen" tärkeydestä niin lukisin mielellään, jos tutkimus on luotettavasta lähteestä toki. Minulla kun on käsitys että haima ei väsy ruuansulatustoimintansa osalta. Painiskelen itse myös vatsaongelmien kanssa.

  Mitä entsyymejä kapseleissa on, ja onko ne siinä muodossa että eivät tuhoudu vatsahappojen vaikutuksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa valitettavasti sanoa tuosta asiasta, itse oon lukenut Kaisa Jaakkolan kirjoja ja sitä kautta oppinut asioita :) Nää vinkit mitä blogissa jaan perustuu ihan täysin omaan kokemukseen, ei tutkimusfaktoihin :) Vaihtelee riippuen kapselista, tekstistä löytyy linkit käyttämiini kapseleihin ja niiden tietoihin!

   Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥