10 VINKKIÄ OPISKELUUN

2/18/2015

Täällä onkin jo tullut ilmi, että tällä hetkellä pänttäilen ylioppilaskirjoituksia varten. Oon ollut koko opiskeluaikani melko hyvä koulussa. Oppiminen ei ole yksinkertainen juttu ja jokaiselle opiskelijalle ois tärkeää löytää oikeat opiskelutekniikat, joilla se tieto tarttuu päähän. Mulla on tosi vahva valokuvamuisti ja opin käytännössä tekemällä asioita. Jos luen tekstin, mikään ei jää päähän, joten teen AINA muistiinpanoja opiskellessani. Ajattelin koota tähän oppimistekniikoita, jotka itse olen havainnut hyviksi. En ole siis asiassa mikään ammattilainen, mutta näillä keinoilla oon itse päässyt tuloksiin jo menneissä ylioppilaskirjoituksissa. Nää pätee oikeastaan reaalikokeeseen lukemiseen, mutta mikäli joku siellä ruudun toisella puolella on kirjoittamassa matikkaa: lataa mafynet. Laskin ennen koetta 5-6 päivää mafynetin avulla tehtäviä ja sain E:n. En avassukkaan muita kirjoja, joten jos haluatte tuloksia ja tehokasta opiskelua: LATAA MAFYNET TÄSTÄ.

1. Tässäkin asiassa: keskity LAATUUN ei määrään. Monet sanoo lukeneensa ylioppilaskirjotuksia ennen kirjat 5-6 kertaa läpi. Itse luin terveystiedon kirjat kerran läpi, mutta käsittelin aihekokonaisuudet huolella tehden muistiinpanoja ja ällä tuli. 

2. Tee lukusuunnitelma. Jos tässä vaiheessa jollain ei ole vielä tehtynä lukusuunnitelmaa, on korkea aika tehdä sellainen. Mä oon kirjannut ihan kalenteriin päivittäisen lukumäärän. Kannattaa huomioida että esimerkiksi 4 kappaleen pituinen alue voi olla jokuo 30 sivua tai 80 sivua, joten sivumäärällisesti lukuosioiden jakaminen on kannattavampaa. Älä tee liian tiukkaa suunnitelmaa, mutta jätä viimeisille viikoille reilusti aikaa kertaamiseen ja tehtävien tekoon.
IMG_8734

3. Alleviivaa kirjasta pääkohdat, lue teksti huolella. Itse luen ja kirjoitan samalla muistiinpanoja. Ensin katson kappaleen lopusta yhteenvedon, jotta hahmotan mitä kappaleessa käsitellään. Tämän jälkeen luen kappaleen ja alleviivaan tekstiä & teen muistiinpanoja.

4. Tee muistiinpanoja tai ajatuskarttoja. Hyödynnä tekstien lopussa olevia yhteenvetoja muistiinpanojen mallintamisessa. Käytä erilaisia värejä hahmottamaan ja selkeyttämään muistiinpanoja. Alleviivaa myös muistiinpanoista tärkeät käsitteet.
IMG_8735 IMG_8736

5. Numeroi ja jäsentele selkeästi. Käytä laatikoita ja tee luetteloita. Numeroiminen selkeyttää tekstiä ja auttaa muistamaan asiaan liittyvät osat. 

Esimerkiksi näin: Monimuotoisuus eli biodiversiteetti ->
1. Lajinsisäinen eli geneettinen monimuotoisuus
2. Lajimonimuotoisuus (eri lajien määrät)
3. Ekosysteemien monimuotoisuus 

6. Tee kaavioita. Kaavioiden ei tarvitse olla monimutkaisia, mutta ne auttavat muistamisessa aivan älyttömän paljon. Kun piirrän kaavion jostain asiasta, muistan kuvan mielessäni koetilanteessa japystyn piirtämään sen paperille. Samanlaista hahmottamista tekstipätkästä ei pysty kokeessa tekemään. 
IMG_8737 IMG_8739
7. Piirrä ja hahmota rakenteita. Tämä kohta on ehkä hankala toteuttaa joissain aineissa, mutta toimii esimerkiksi ihmisbiologian opiskelussa hyvin. Kuvien ei tarvitse olla monimutkaisia, ne voi olla täysin yksinkertaisia kuvia, mutta niiden avulla hahmottaa miljoona kertaa paremmin. Toisessa kuvassa Jaakon anatomian opiskelua, johon piirsin havainnollistamaan nivelen kuvat. Näin ei tarvitse aina selata kirjasta sivuja kerrataakseen rakenteet.

8. Opettele käsitteet. Käsitteet on jokaisessa aineessa kaiken A ja O. Et voi käyttää käsitteitä tietämättä mitä ne tarkoittaa, ne pitää myös kokeeseen usein selventää. Käsitteiden hallussa oleminen on siis todella tärkeää. Jokaisen kappaleen jälkeen käy läpi keskeiset käsitteet.
IMG_8695
9. Pidä taukoja ja verryttele. Kukaan ei jaksa opiskella kuutta tuntia putkeen. Sen takia koulussakin on välitunnit. Älä ahmi liikaa kerralla vaan pidä taukoja. Tee jotain mukavaa, hae kupposellinen kahvia ja kävele tai jumppaa.

10. Kertaa. Älä syöksähdä heti uusien asioiden pariin, kun edellinen alue on opiskeltu. Esimerkiksi päivän alussa on hyvä kerrata edellisen päivän opitut asiat muistiinpanoista. Lue muistiinpanot läpi ja muistele mitä opit. 


Sit eikun vaan opiskeluintoa kaikille! Toivottavasti näistä oli apua. Tsemppiä kaikille opiskeluun ja vinkatkaa omia keinojanne:)

12 kommenttia

  1. Tää oli tosi hyvä ja hyödyllinen postaus, kiitos tästä! :) Itekin kirjoitan nyt keväällä (toivottavasti) ylioppilaaksi, ja tulin nyt hiihtolomalla Helsinkiä pakoon mummon luokse Tampereelle. Tässä onkin oma vinkkini: Jos tietää että lukeminen ei suju omssa kodissa, niin kannattaa lähteä pakoon mummolaan yms., tai vaikkapa läheiseen kahvilaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki,kiitos siitä!:) Ite huomaan, et opiskelu sujuu, kun opiskellaan poikakaverin kanssa yhdessä. Jos toinen vaan opiskelis, ei tulis mitään.

      Poista
  2. Tosi hyödyllinen tämä postaus! Mulla on kyllä kirjotukset kirjotettu jo aikapäivää sitten, mutta tällanen sopii toki kaikkeen opiskeluun. Kun ite luin kirjotuksiin, tein just niin että luin ensin aamupäivän kotona, ja sit illalla menin vielä kirjastoon lukemaan. Se just autto hyvin kun sai vaihtaa vähän maisemaa, ja siellä on muitakin kanssakärsijöitä :) En nykyäänkään oikein saa opiskeltua kotona, niin lähden aina yliopistolle opiskelemaan. Toikin on hyvä että on joku seurana, siitä tulee vähän painetta olla muuallakin kun feisbuukissa! (tai täällä blogimaailmassa :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on totta, että kotona ei tuu aina oikein opiskeltua, kun sitä eksyy koneelle tai puhelimella räpläämään :D

      Poista
  3. Anonyymi2/18/2015

    Itse kirjoitin ylppäreihin lukiessa jokaisen kappaleen muistiinpanojen perään niin sanotut avainsanat, joihin saattoi kuulua mitä vaan tärkeistä käsitteistä nimiin tai vuosilukuihin. Auttoi ainakin mua kertaamisessa tosi paljon kun vielä muistiinpanot luettuaan selitti itselleen nämä sanat :) tsemppiä ylppäreihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Käsitteiden ja avainsanojen oppiminen onkin tärkeää:)

      Poista
  4. Anonyymi2/18/2015

    Kiitos tosi paljon näistä vinkeistä, tulevat varmasti tarpeeseen ensi vuoden koitoksissa! Itse aion kirjoittaa ensi syksynä 3ainetta ja sitten keväällä 2016 4 ainetta, yhteensä 7 ainetta. Kaikki neuvot ovat siis tarpeen! :) ja erityisesti kiitoksia tuosta mafynetin mainitsemisesta - luin blogitekstin bussissa kotiin tullessa, ja latasin ohjelman koneelle heti kotiin tultuani. Vaikuttaa lupaavalta, jospa se pitkän matikan lukeminen kesällä sujuisi paremmin mafynetin avulla!

    - Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, kiva jos postauksesta oli apua!:) Mafynetti pelasti meikäläisen matikan lukemisen. Parasta siinä on se, että ei tarvitse etsiä "samankaltaisia tehtäviä" erikseen mistään, jos ei osaa jotain tehtävätyyppiä, vaan mafynet antaa suoraan samankaltaisen tehtävän ja opetusvideon asiasta:) Tsemppiä kirjoituksiin!

      Poista
  5. Tosi hyviä vinkkejä - täytyy ottaa käyttöön!

    Jos ura- ja opiskeluasiat kiinnostaa, hyppää kyytiin http://www.lily.fi/blogit/40-hours-and-counting

    VastaaPoista

  6. Tosi hyviä pointteja! :O Näyttää tosi hyvältä toi Mafynet! Harmi et mul on Mac :/ ..
    Keksin vielä yhden lisää josta voi hyötyä ihan siinä koetilanteessakin ;)
    Kirjoitin siitä mun blogiin :) ❀ Postaukseen tästä :) ❀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mafynet oli ihan älyttömän kätevä, se on harmi, kun sitä ei saa applen laitteisiin. Hauska idea, kävin kurkkaamassa! :)

      Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥