LUKUHETKI - PILATESTA ALOITTELIJALLE

12/02/2014

IMG_8077 IMG_8078
Vapaapäivän kunniaksi suuntasin tänään keskustaan hoitamaan paria juttua, jotka on roikkunut jo pitkään odottamassa toteutusta. Yksi näistä jutuista oli kirjastokortin hankkiminen. Uskomatonta, että oon asunu kuopiossa jo reilut kolme vuotta, mutta en oo vieläkään onnistunut hankkimaan itelleni kirjastokorttia. No tänään sen kuitenkin tein ja saman tien nappasin mukaan kotiin luettavaa. Oon aina ollut kiinnostunut pilateksesta, mutta nyt selkävaivojen myötä oon päättänyt tutustua tähän lisää. Siispä lainasin kirjastosta kirjan: "Pilatesta aloittelijalle". Suuntasinkin samantien kirjastosta kahvila Kaneliin (joka on muuten yksi suosikkikahviloistani Kuopiossa) ja tilasin minttulaten, jota siemaillen aloin tutustumaan kirjaan. Monelle "pilates"-sana on varmasti tuttu, mutta sen pohjimmainen merkitys ei välttämättä. Pilates nimittäin on muutakin, kuin keskikroppajumppa, joka löytyy ryhmäliikuntavalikoimasta. Itse asiassa jumppatunnin ja laadukkaan pilates-tunnin erot ovat suuret. Vielä en ole kerennyt tutustumaan kirjaan kuin muutaman kappaleen verran.
IMG_8076 IMG_8080
Vielä en ole kerennyt kirjassa päästä kuin muutaman sivun eteenpäin, mutta olen jo nyt koukussa. Kirjassa kerrotaan hyvällä selkokielellä selkeästi asiat. Kirjailija kertookin itse näin: "Olen kehittänyt opetusmenetelmän, jossa pyrin kädestä pitäen opastamaan erittäin tarkasti ja mahdollisimman yksityiskohtaisesti aloittelijaa laadukkaan pilateksen syvimpiin salaisuuksiin." Nyt kun en ole vielä tutustunut asiaan syvemmin ajattelin listata tähän kirjastakin löytyvät "Pilateksen kymmenen käskyä.

1. HENGITYS ON KAIKEN A JA O 
2. NAPA ON AINA SISÄLLÄ JA NOUSEE SISÄÄNHENGITYKSELLÄ LISÄKSI YLÖSPÄIN.
3. SISÄÄNHENGITYS KOHDISTETAAN KYLKIIN JA AVAAMAAN KYLKILUUT SIVUTTAIN, ULOSHENGITYKSELLÄ KYLKILUUT SUPISTETAAN KIINNI.
4. JOKAINEN PILATES HARJOITUS SISÄLTÄÄ VENYTYKSEN.
5. MUKANA ON AINA KEHON HALLINTA: MAKSIMISUORITUS MAKSIMIENERGIALLA SEKÄ SULAVA JA KARKEAMATON LIIKEKIELI
6. LIIKKUMATON OSA TEKEE ENITEN TYÖTÄ - LIIKKUVA RAAJA TEKEE VÄHITEN TYÖTÄ
7. ISOJA PINTALIHAKSIA EI JÄNNITETÄ, EI MYÖSKÄÄN TUNNE- JA REAKTIOLIHAKSIA KASVOISSA, KAULASSA TAI NISKASSA.
8. POLVIA TAI KYYNÄRPÄITÄ EI KOSKAAN YLIOJENNETA LUKKOON.
9. KAIKKI TEHDÄÄN HENGITYKSEN RYTMISSÄ SISÄLTÄ YTIMESTÄ ULOSPÄIN.
10. VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN, KUN TEKEE HYVIN.

Jos kiinnostuit, suosittelen lainaamaan kirjan. Itse halusin lainata kirjan ihan sillä, että oikeasti oppisin kaikki mahdolliset asiat tästä, että osaisin tehdä asiat oikein. Usein noilla ryhmäliikuntatunneilla esimerkiksi ohjaaja ei ohjaa yksilöllisesti, vaan neuvoo vaan liikkeet. Entä jos teetkin kaiken väärin ja aiheutat tällä vain haittoja? Pilateksessa suoritustekniikka on nimittäin suuressa roolissa. Pilateksen tavoitteena on siis vahvistaa ja hallita kehoa paremmin. Hiljalleen harjoitusten myötä keho alkaa muuttua kevyemmäksi ja joustavammaksi.

Löytyykö lukijoista pilatesta kokeilleita? Mitä tykkäsitte?

7 kommenttia

 1. Mä oon kokeillut pilatesta juurikin vain noilla ryhmäliikuntatunneilla. Bodybalancessa tehdään jonkin verran myös pilatesliikkeitä ja ite oon huomannut balancen avaavan varsinkin yläkroppaa tosi hyvin vaikka se ei varmasti samanlaista olekaan kuin pelkillä pilatestunneilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin oon kokeillut juurikin noita vaihtoehtoja, tässä ongelmaksi tulee oikeastaan se, ettei ohjaaja pysty korjaamaan mikäli teet jotain väärin kun ryhmäliikuntatunneilla sitä porukkaa on niin paljon. Lisäksi pilateksessa on todella tärkeetä se hengitystekniikka! Suosittelen kyllä lukemaan kirjan, jos vaan yhtään kiinnostaa:)

   Poista
 2. Anonyymi12/02/2014

  Pilates on ihan parasta, ei mitään venyttelyä pelkästään vaan kunnon urheilua! Minulla ainakin auttanut selkäkipuihin tosi paljon ja muutenkin fiilis pilateksen jälkeen on ihana. Suosittelen käymään joskus esim. peruskurssin ihan pilates studiolla jos vaan mahdollista ja kiinnostaa. Ite ainakin oon saanu harjottelusta niin paljon enemmän irti kun heti alusta asti opetellut perusteet huolella ja on ollut ammattilainen puuttumassa virheisiin, joita pakostikkin tekee kun pitää keskittyä niin moneen asiaan yhtäaikaa. Toivottavasti sulla jo parempi vointi!:) Saatatpa ehkä arvata kuka täällä kirjoittelee, nähdään joulun aikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaampa hyvinkin, ihana nähdä<3 Pilateksesta on tosiaan joillekin varmaan ihan vaan mielikuva venyttelystä ja kevyestä treenistä! Varmasti kirjan luettuani suunnistan myös kurssille:) Tässä asiassa kyllä oikeinsuorittaminen on tärkeää ja sen takia nimenomaan tuo opettajan läsnäolo kannattavaa!

   Poista
 3. Anonyymi12/02/2014

  Todella ärsyttävää lukea tekstiä, koska sivupalkki heiluu ylösalas nopeasti.. siis tuosta instagram kohdasta kokonaan alaspäin kauheaa vispaamista. En tiiä onko se tahallaan vai ei, mutta ei pysty silmät keskittymään tekstiin kun silmäkulmassa vispaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä pitäis vispata :D Onkohan muilla samaa ongelmaa, ite en ymmärrä?

   Poista
  2. Anonyymi12/04/2014

   Voi hitto ny ku kokeilin toisell koneella nii ei se mihinkää heilu... :D mitä ihmettä.. mikähän tässä mättää :'D

   Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥