Miniappelsiini, terveyspommi, c-vitamiini paukku - Tyrni

10/01/2014

Tiesitkö, että yhdessä pikkuruisessa tyrnimarjassa on enemmän c-vitamiinia, kuin kokoanisessa appelsiinissa? Niimpä. Miten tuohon pieneen marjaan edes mahtuu niin paljon vitamiinia? Meillä isän luon kasvaa n. 150 tyrnipuuta, joista suurin osa on pullollaan noita kauniita oransseja terveyspommeja. Tyrnin poimiminen on ärsyttävää tyrnipuussa olevien piikkien takia, mutta myös tyrnin kulutus on pieni ja poimimienen on varmasti vaivan arvoista. Pari rasiallista riittää pitkäksi aikaa, kun tyrniä syö muutaman marjan päivässä. Tuosta annoksesta saakin jo aimoannoksen terveyttä kroppaansa. Tässäpä koosteena muutamia faktoja, miksi muutama tyrnimarja päivässä, olisi loistava lisä täydentämään terveellistä ruokavaliota.

1. Marjat sisältävät poikkeuksellisen paljon C-vitamiinia; sadassa grammassa marjoja on noin 200 - 450 mg

2.  Tyrnissä on A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja

3. Marjoilla on limakalvoja supistava ja antiseptinen vaikutus, mistä syystä niillä on hoidettu ripulia. Erityisesti kiinalaisessa ja venäläisessä kansanlääkinnässä tyrnimehulla on tärkeä merkitys mm. ihotulehdusten, palovammojen ja silmäsairauksien hoidossa.

4. Siementen öljyssä on runsaasti E-vitamiinia. Tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle. 

lähde: puutarha.net

Terveellistä keskiviikkoa kaikille! Näillä avuilla, koitan selättää tän flunssan.

10 kommenttia

 1. Tyrnipensaat on kyllä jotain niin kaunista, ja tyrnit todellista superruokaa! Ite kävin just kaverin luota keräämässä vajaat 2 pakasterasiallista tyrnejä. Oishan se ihan törkeetä tuhlausta vain jättää ne sinne pensaisiin pilaantumaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä :-) Mullakin tuli muutama mukava pakasterasiallinen!

   Poista
 2. Anonyymi10/02/2014

  Hei! Saanko kysyä paljon sulla on rasvaprosentti kun olet omassa parhaassa kunnossasi? Ja sitten vaikka pienen tauon jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä tottakai. En ole rasvaprosenttia mittaillut kun kerran elämässäni ja sillon olin semmoisessa normaali ok kunnossa ja rasvaprosentti oli 19 :) Tiukimmillaan se on vähemmän ja joskus saattaa olla enemmän:) Hyvä olo ja peilikuva kertoo mielestäni enemmän:)

   Poista
 3. Anonyymi10/02/2014

  Mitä muita superfoodeja tiedät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan superfoodeja vaikka kuinka paljon! Luonnosta saatavia hyviä superruokia ovat mustikka, puolukka ja tyrni :) Itsekäytän lisäksi spiruliinaa, macaa ja lucumaa :)

   Poista
 4. Anonyymi10/04/2014

  Miten saisin laskettua omaa rasvaprosenttiani ja kuinka vähennän vähän lihasmassaani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matalasykkeinen liikunta polttaa rasvaa ja lisäksi rasvanpoltto onnistuu kovilla tehokkailla reeneillä (suuri energiankulutus). Tärkeimmäksi rasvanpolttajaksi jää kuitenkin ruokavalio. Lisää proteiinia vältä runsasta rasvaa ja valkoisia viljoja ja sokeria:)

   Poista
 5. Anonyymi10/05/2014

  Kamalaa tuo kystan puhkeaminen ja kohdun tulehtuminen! Oot kokenut kovia :( Paljon voimia sulle!

  Syksy on ihanaa marjojen aikaa :) Itse olen popsinut paljon puolukoita, niitä tuli kerättyä paljon pakastimeen mökiltä.

  VastaaPoista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥