Liikuntatieteellisen pääsykokeet: 1. vaihe

7/26/2016

Liikuntatieteellinen on monelle kaukainen unelma. Kovalla työllä ja tahdolla sekin unelma tulee varmasti toteutumaan. Itse googlailin ehkä noin kolmesataa kertaa ennen pääsykokeita infoa liikuntatieteellisen pääsykokeista. Siispä ajattelin koota omat ajatukseni yhteen postaukseen mahdollisimman laajalti, jotta tulevaisuuden hakijat saisivat tietoa, kuinka valmistautua. Heti ensimmäisenä aion sanoa, että tänne ei mennä sisään vahingossa ja valmistautumatta. Hyvät lähtöpisteet auttavat asiassa, mutta sisäänpääsy vaatii muutakin. Se vaatii kovaa ja määrätietoista työtä unelmien eteen. Kyseessä on lyhyt ja rankka rutistus, mutta palkinto on sen arvoinen.

Liikuntatieteellisen pääsykokeiden 1. vaihe kirjallinen koe

Aineisto tuli tänä vuonna 1.4 ja aikaa oli lukea 4 viikkoa. Aineistoon kuului kaksi pätkää eri kirjoista ja 6 erilaista artikkelia. Jos jotain vinkkiä voisin antaa näin etukäteen: kannattaa tutustua Kuntotestauksen käsikirjaan (Mauri H, Kari K, Keijo H) ja Urheiluvalmennus (Anrri M, Ari N, Kari K ja Keijo H). Näistä on ollut materiaalia käsittääkseni aikalailla joka vuosi.

Kirjamateriaalit:
- Ymmärtää lihaksen & hermoston rakenne ja toiminta
- Fysiologia: hengityselimistö, verenkiertoelimistö , hormonien vaikutus, immuniteetti
- Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen, voima-ominaisuudet
- Kestävyys, voima, nopeusominaisuuksien testaaminen ja niihin vaikuttavat tekijät

Kirjamateriaaleista kysymykset ovat ehkä suurpiirteisempiä, kun artikkeleista. Hahmottaminen ja ymmärtäminen on kirjamateriaaleista tärkeää. Se on kuitenkin pohja kaikelle yksityiskohtaisemmalle oppimiselle. Kirjallisessa kysyttiin kuitenkin myös yksityiskohtaisempia asioita, joten ei kannata luottaa kirjamatskuista tulevien kysymysten suuripiirteisyyteen. Ymmärtäminen on kuitenkin pohjana kaikelle yksityiskohtaisemmalle oppimiselle ja kirjamatskuista on helppo käsittää ensin kokonaisuuksia ja jälkeen päin syventää yksityiskohtaisempaan.

huhtikuu25

Artikkelit:
Meillä oli 6 artikkelia, joista 3 oli englanniksi. Näistä 4 käsitteli erilaisia tutkimuksia ja 2 oli tekstipätkiä. Artikkeleista tulee todella yksityiskohtaisia kysymyksiä. Kannattaa opetella lukemaan tutkimusartikkelia ja keskittyä olennaiseen: tuloksiin ja havaintoihin tutkimuksesta. Näistä tieto pitää ihan oikeasti ulkoa opetella. Pääsykokeissa kysyttiin mm. kuinka monta oppilasta oli jossain tutkimuksessa X. Myös yksittäisiä vuosilukuja kysyttiin. Englannin kielisistä artikkeleista kysymykset olivat englanniksi. Kannattaa siis oikeasti poimia keskeiset käsitteet englanniksi mieleen, sillä jos et ymmärrä kysymystä on vaikea vastata.

Kirjallinen koe on haastava ja yksityiskohtainen. Opiskele, opiskele ja opiskele. Tee lukusuunnitelma, säännöstele lukeminen. Kertaa aamulla edellisenä päivänä opitut asiat. Älä yritä kahmia liikaa kerralla. Pidä taukoja. Koita järjestää etukäteen huhtikuu niin, ettei sulla oo ihan älyttömästi kaikkea muuta. Se on oikeasti lyhyt aika lukea ja jokainen hetki on tärkeä. Liikuntabiologian puolelle hakevilla kirjallisen kokeen pisteet vaikuttavat myös lopulliseen valintaan 2. vaiheessa. Liikuntapedagogiikan puolelle 1. vaiheen pisteet eivät vaikuta. 

huhtikuu18

Kirjallisessa kokeessa oli 50 neljän vaihtoehdon monivalintakysymystä, joista kaikista sai 1 pisteen, väärästä vastauksesta -0,5 ja tyhjäksi jättämisestä -0.3. Mun kirjallisen vaiheen pisteet olivat 34/50 ja lähtöpisteet + pääsykoe 75p, jotka menivät n. 15 p yli rajojen. Itse vastasin ainoastaan niihin kysymyksiin, joihin tiesin aikalailla varmasti vastauksen. Omalla tietämyksellä oisin voinut saada vielä paremmat pisteet, jos oisin vastaillut useampaan kysymykseen. Lottoamisella oisin voinut  kuitenkin myös menettää paljon pisteitä ja kun tiesin, että mulla on hyvät lähtöpisteet, halusin vetää varman päälle. Mieti siis kannattaako lotota, jokainen väärä vastaus on miinusta 1.5pistettä.

Muutamat vinkit opiskeluun tiivistetysti:
- Tee muistiinpanoja, käytä värejä
- Tee itsellesi harjoituskysymyksiä
- Jos tunnet jonkun toisen hakijan, opiskelkaa yhdessä! Käykää asioita läpi ja tehkää kysymyksiä toisillenne.
- Ole suunnitelmallinen ja säännöstele lukeminen.
- Kertaa JOKA PÄIVÄ.
- Pidä unelmasi mielessä tiukasti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥