5/10/2015

VALKUAISPUURO

Kuulostaa jännältä, jopa pelottavalta, eikä ainakaan kovin herkulliselta. Näin ainakin itse koin valkuaispuuron, sen nimen kuultuani. Puuro on varmasti monelle suomalaiselle tuttu ja turvallinen tapa aloittaa aamu. Niin se on myös minulle ollut, kunnes halusin lisätä protskua aamiaiselle ja siirryin munakas & puuro yhdistelmään. Valkuaispuuro nimenä on tullut kuultua muutamaan otteeseen ja kun munakas alkoi kyllästyttää päätin siirtyä tuumasta toimeen ja kokeilla. Sen jälkeen kun ensimmäisen kerran tätä puuroa tein, ei ole meidän taloudessa muuta aamupalana oikeastaan ollutkaan. Minkälaista sitten tämä puuro on?

MAKU : herkullinen, täyteläinen
RAKENNE: taikinainen, pehmeä
TÄYTTÄVYYS: erittäin täyttävä
VALMISTUS: yksinkertainen, nopea
MUUTA: terveellinen, runsasproteiininen

IMG_9144.CR2
Valmistus on erittäin yksinkertaista. Teet normaalin puuron, sekoitat valkuaiset loppuvaiheessa ja kysennät vielä hetken. Puuron tekeminen tuskin on kenellekkään mitään ydinfysiikkaa, joten uskon, että jokainen tulee onnistumaan, jos ei ensimmäisellä niin ainakin toisella kerralla. Puurossa kannattaa oikeasti panostaa raaka-aineisiin. Pika-hiutaleiden, normaalien kaurahiutaleiden ja luomu hiutaleiden välillä on todellakin suurta eroa niin koostumuksessa, kuin maussakin. Itse käytän kotimaista luomu kaurahiutaleita, joista saa samettisen pehmeää puuroa. Usein puuron joukkoon kauran seuraksi tiensä löytää neljän viljan leseet, erilaiset siemenet, pähkinät ja pellavarouhe. Puuron ei tarvitse myöskään olla tylsää, mausta sitä kookoshiutaleilla, kanelilla tai vaikkapa vaniljalla. Ripaus mielikuvitusta puurossa tekee aamullesi ihmeitä.
IMG_9143.CR2

V A L K U A I S P U U R O (2:lle)
1½ dl kaurahiutaleita (luomu) // 2rkl pellavarouhetta
2rkl leseitä // 2 rkl siemeniä & pähkinöitä // 2tl suolaa
makusi mukaan mausteita // n. 4dl vettä // 4 valkuaista

1. Lisää kattilaan kaikki ainekset valkuaisia lukuunottamatta.
2. Keitä puolitehoilla sekoittaen, kunnes hiutaleet imevät veden.
3. Lisää tarvittaessa vettä, laske tehoa ja anna puuron vetäytyä
n. 2min ajan kannen alla.
4. Tällä välin erottele kulhoon 4 valkuaista ja lisää ne kokoajan 
sekoittaen puuron joukkoon. 
5. Sekoittele pienellä teholla vielä n. 2min.

K U I N K A    O N N I S T U A ?
1. Valkuaiset tulee sekoittaa nopeasti sekaan, ettei siitä tule munakokkelia. 
2. Pienet valkoiset laikut eivät haittaa ja vaikuta makuun, mikäli niitä tulee
sekoita vielä vaan kunnolla. 
3. Älä kaada kaikkia valkuaisia kerralla , vaan sekoita ne vähitellen.
4. Älä unohda suolaa! Se kruunaa maun.

M I K R O S S A ?
Onnistuu! 
1. Tee puuro mikrossa valmiiksi.
2. Sekoita nopeasti valkuaiset todella hyvin.
3. Laita mikroon vielä n. 30sec.

Onko valkuaispuuro jo teille tuttu herkku? Mitäs tykkäsitte?

6 kommenttia:

  1. Anonyymi5/10/2015

    Pitää kokeille ! niin moni kehuuu.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi5/11/2015

    Itsekin olin hieman skeptinen valkuaispuuron suhteen, mitä sitä nyt hyvää puuroa mennä pilaamaan... Uskaltauduin kuitenkin vasta vähän aikaa sitten kokeilemaan ja pakko sanoa, että rakastuin ihan täysin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla tavalla kävi mulle :) Kyllähän se kuulostaa ehkä vähän omituiselta, mutta maku kyllä yllätti positiivisesti :)

      Poista
  3. Anonyymi5/16/2015

    Oli pakko kokeilla kun puuro+raejuusto alko kyllästyttää. Valkuaispuuro voittaa raejuustosekotuksen sata nolla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua, että tykkäsit! Itsekin rakastuin ihan täysin sekä makuun, että koostumukseen :)

      Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥